Directorul executiv Anca Baculea își decontează chiria de 1.000 de euro din banii dați de Ministerul Sănătății! Acuzații de fals în acte, în urma auditului intern! Deconturi din banii Agenției pentru facturi personale și pentru voluntarul Marian Stamate, medic ORL al Spitalului Colțea. Directoarea și-a luat detașare la București, ca să încaseze 12.000 de lei, salariu de medic la Cluj, nu pe cel de director al ANT, la București, care este de circa 6.000 de lei.    

Cel mai nereușit „transplant” din istoria Agenției Naționale responsabilă cu acest segment medical s-a realizat în vara anului trecut, prin numirea medicului Anca Baculea (fostă Mureșan), chirurg la Spitalul de Județean din Cluj, în funcția de director executiv Agenției Naționale de Transplant. Deși promisiunile ei erau mărețe, ca și așteptările pe care le avea ministrul Sănătății care a pus-o în funcție, programul vital pentru sănătate s-a prăbușit încet-încet. E de menționat că nici precursorul ei, dr. Radu Deac, nu a fost mai activ sau mai determinat să ofere românilor posibilitatea de a beneficia de transplant la ei în țară, dar, în urma domniei sale peste ANT nu au existat problemele de ordin penal și moral evidențiate în perioada scurtă, de mai puțin de un an, a conducerii directoarei Anca Baculea, scrie evz.ro.

Anca Baculea, medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, a intrat în vizorul presei după ce și-a publicat veniturile din prima lună de majorări salariale în sistemul medical, care a avut loc în aprilie 2018. Mesajul însoțit de poza fluturașului de salariu a fost: „Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 RON. Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6.065 RON, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas înainte, sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”, a notat aceasta. Baculea a relatat cum fiica unei paciente operate de ea a insistat să-i înmâneze doctoriței o sumă de bani, „o mică atenție”. „Am întrebat-o câți ani a muncit mama și câți bani a plătit pentru asigurările de sănătate, pentru ca atunci când va avea nevoie de servicii de sănătate să le primească gratuit… 28 de ani grei de muncă, acum cu o pensie de 500 RON, voia să mă plătească. Nu mai merge așa… datoria statutului român este să își respecte cetățenii, medicii au primit niște salarii decente începând cu aceasta lună, așa încât de acum, dragi colegi, atunci când întindeți mâna după plic, uitați-vă în ochii celui din față”, a scris dr. Baculea, stârnind reacții pozitive, de admirație din partea oamenilor, cât și din partea unor membi ai partidului USR. La câteva luni după ce a fost numită în funcția de director executiv al ANT, deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat entuziasmat: „Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, l-a demis astăzi pe Directorul Executiv al Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, cel despre care vă spuneam că a susținut ani de zile mafia din sistemul de transplant. În locul lui Deac, doamna Pintea a numit-o interimar pe dr. ANCA MUREȘAN (n.r. Baculea), medic primar chirurg la Chirurgie 3 din Cluj-Napoca și adjunct pe dr. Andrei Leșan. Ce știu eu despre Anca Mureșan sunt următoarele: nu este șpăgară, a fost un permanent ghimpe pentru șeful Clinicii Chirurgie 3, profesorul Iancu (…). Anca Mureșan este și un organizator foarte bun, fin cunoscător al sistemului sanitar. Înainte de orice, cei apropiați spun despre ea că este un om integru și hotărât. Îi doresc succes și o asigur de sprijinul meu total pentru reformarea sistemului de transplant, construirea unui cadru legislativ eficient prin noua Lege a Transplantului cu ajutorul căreia să salvăm cât mai multe vieți!”, a spus deputatul USR, anul trecut.

 

EVZ a făcut o solicitare oficială pentru obținerea acestor informații, în care se notează: „Vă rugăm să aprobați deplasarea în data de 24.09.2018 a domnului doctor Marian Stamate – consilier onorific al ANT, la ICUTR Cluj Napoca, în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin prin Decizia ANT 30/08.08.2018. Menționăm că toate cheltuielile legate de această deplasare vor fi suportate de ANT. Vă mulțumin pentru colaborare și sprijin! Alexandra Anca Baculea, director executiv ANT”.

Controlul de la Ministerul Sănătății: s-au găsit nereguli foarte grave!

Buba de la ANT a explodat, la propriu, după un audit intern programat, efectuat de Ministerul Sănătății, în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Auditorii au plecat crucindu-se din instituție, spunând că fapte de o asemenea gravitate, petrecute într-un timp atât de scurt, nu au mai întâlnit. Pe lângă deconturile doamnei Baculea pentru o chirie de 1.000 de euro pe lună, stipulată, e drept, în contract. Inspectorii au relevat abuzuri grave:

● Facturi și delegații din luna decembrie a anului 2018, înregistrate fără Cod de Identificare Fiscală (CIF), fără Control Financiar Preventiv (CFP) și fără „Bun de plată”, ceea ce nu doar că duce în nulitate absolută aceste documente, ci intră și sub incidența fraudei fiscale.

● Surse din cadrul Ministerului Sănătății spun că auditorii le-a pus în vedere clar faptul că funcțiile dobândite de dr. Stamate nu se află în Regulamentul de Organizare și Funcționare și în structura de compartimentare a ANT și că asta atrage de la sine anularea unor documente de decont și cheltuieli. De asemenea, acest lucru atrage și imposibilitatea de a avea atribuții în acest serviciu. E lesne de înțeles că aceste funcții nu au fost dobândite prin concurs, ci prin numire directă. „Nu se pot deconta și nu se pot suporta cheluieli generate de consilieri onorifici, nici de deplasare, nici de cazare, pentru că acest act intră în conflict cu titulatura în sine, cea de onorific”, ne-a declarat un specialist.

● S-au găsit facturi pentru ultilități personale, introduse „dintr-o confuzie a directoarei”, care a înțeles că între plata chiriei și plata „cazării”, așa cum este stipulat în contractul de angajare, se pot deconta facturi de întreținere, ne-au declarat surse de mare încredere.

● În momentul de față nu există un contabil șef angajat, serviciile de contabilitate fiind făcute „de colegele din ANT”. Mai mult, serviciile juridice sunt asigurate de „servicii externalizate”, adică Persoane Fizice Autorizate (PFAuri) și diverse SRL-uri.