Presa americana a dezvaluit ca un contract crucial, in valoare de 300 de milioane de dolari, pentru furnizarea de munitie de ultima generatie a fost acordat…unui pusti de 22 de ani, care avea si cazier pentru violenta domestica si folosirea unui permis de conducere fals.

Presupusa firma, AEY, cu un sediu fictiv in Miami Beach, Florida, a castigat contractul pentru furnizarea de armament fortelor armate si politienesti afgane in lupta cu talibanii. AEY a fost unul din cei 10 participanti la licitatie in 2006 si castigase contracte cu Pentagonul inca din 2004, in valoare de 200 de milioane de dolari anual.

Mai grav este ca firma-fantoma a furnizat armament vechi de 40 de ani, depasit tehnic si ruginit. Mai mult, anumite componente intrau sub incidenta mai multor programe de distrugere a lor, finantate de NATO, deci practic erau niste gunoaie platite de doua ori: o data pentru "achizitionarea lor" si a doua oara pentru distrugerea lor.

AEY a achizitionat la randul sau 9 milioane de cartuse de la un cetatean ceh, care era cautat de Interpol pentru trafic cu arme in Congo, cartuse pe care le-a trimis in Afganistan.

Majoritatea armelor proveneau din state ex-sovietice. Pentagonul isi apara contractorul, pe care l-a considerat la acea vreme cel mai bun ofertant, insa a confirmat ca va demara o ancheta.

Data: 28 martie 2008

Sursa: msnbc