Guvernul Bolojan vrea să scadă indemnizația pentru creșterea copilului de la 85% la 75%
Guvernul Bolojan vrea să scadă indemnizația pentru creșterea copilului de la 85% la 75% din salariul mamei. Peste 150.000 de femei care sunt acum în concediu de maternitate vor fi afectate. Scăderea de 10% se va simți în bugetul lunar al multor familii.
În plus, Guvernul Bolojan a decis ca, de la 1 august, părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului, cei care iau șomaj sau ajutor social să plătească 10% contribuție la sănătate (CASS). Acești bani vor fi reținuți direct din suma pe care o primesc, de către instituția care le plătește indemnizația.
Până acum, peste 122.000 de oameni au semnat o petiție în care cer ca mamele aflate în concediu de creștere a copilului să aibă din nou asigurare medicală gratuită.
Statul ar economisi bani, dar suma este prea mică pentru a conta
Prin această măsură, statul ar economisi cam 54 de milioane de lei pe lună. Totuși, specialiștii spun că această sumă e foarte mică în comparație cu lipsa mare de bani din bugetul țării.
„Executivul să se concentreze şi pe măsuri care să vizeze capitalul, să fie o impozitare a capitalului. În momentul de faţă vedem că toate măsurile de diminuare a deficitului au vizat populaţia per ansamblu, cu creşteri de taxe la nivel de TVA şi totodată vorbim de contribuţia la sănătate pe o plajă mult mai largă de venituri”, ne explică Radu Ciobanu, profesor de economie la ASE.
„Nu poţi să le tai indemnizaţia celor care deja depind de ea, nu poţi să le tai indemnizaţia celor care au copii care se nasc în câteva luni. Pe termen lung ar trebui să discutăm dacă chiar avem nevoie să ţinem 2 ani concediul respectiv”, adăugă Bogdan Voicu, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.
Tot mai puțini copii se nasc în România, iar populația scade constant
Specialiștii spun că această măsură ar putea duce la și mai puține nașteri, deși România are deja o problemă mare cu scăderea populației. În 2024, s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istorie.
Datele arată că numărul copiilor născuți scade cu 16% pe an. În mai 2025, s-au născut 10.881 de copii și au murit 18.781 de persoane, ceea ce înseamnă un minus de aproape 8.000 de oameni. Tot în mai 2025, au avut loc 10.285 de căsătorii și 1.426 de divorțuri.
Față de mai 2024, sunt mai puține nașteri și mai puține decese, dar populația tot scade. Jumătate dintre cei care au murit aveau peste 80 de ani. Au fost 71 de decese în rândul copiilor sub un an, cu 10 mai multe decât luna trecută.