Bula criptovalutelor poate că este cea mai vizibilă datorită volatilității crescute și performanței din 2017, dar nu vă lăsați păcăliți să credeți că alte active nu sunt, de asemenea, într-o bulă speculativă. De fapt, mărimea și amploarea unora dintre aceste piețe pe creștere pot ascunde cât de departe de principiile fundamentale s-au îndepărtat aceste active, avertizează specialiștii băncii daneze.

Luna trecută, de exemplu, Austria a emis un titlu pe 100 de ani cu un cupon de doar 2,1% care va pierde aproape jumătate din valoare dacă dobânzile cresc cu 1% sau mai mult; acum două săptămâni, bunul și vechiul Kodak a avut un salt de 117% în contextul anunțării că va deține o ofertă inițială de monedă pentru a crește capitalul.

Goana după randamente continuă, în timp ce factorii de decizie politică din cadrul băncilor centrale, susținuți de incapacitatea continuă a politicienilor de a adopta reforme reale, închid ochii și speră să fie bine, spune Steen Jakobsen, economist șef & CIO la Saxo Bank.

Pe măsură ce avansăm în primul trimestru din 2018, lumea este din nou plină de speranță și puțină realitate prețioasă. Creșterea preconizată EBITDA pentru marile companii din S&P 500 este 19,0% pentru 2018 (față de un record de 17,5% atins în anii ’90).

Promisiunea Fed pentru trei sau mai multe creșteri ale dobânzii nu deranjează piața de obligațiuni, unde spread-urile de credit continuă să ajungă la noi minime și unde randamentele obligațiunilor SUA pe 10 și 30 de ani cresc într-un ritm glacial, însă sunt câteva lucruri interesante de evidențiat pe acest front, crede Jakobsen.

Băncile centrale din toată lumea urmează acum exemplul Fed în normalizarea politicii. De la începutul anului, atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Japoniei au devenit considerabil mai optimiste pentru viitor – îndeajuns încât să ia în considerarea continuarea înăspririi pe lângă eforturile de normalizare existente. (Ne referim aici la încetinirea de facto a susținerii Băncii Japoniei în T4 și reducerea pre-anunțată a BCE de la 60 de miliarde € la 30 mld €/lună în achiziția de active.)

 

Acesta este un semnal nou, unul ignorat în mare parte de activele cu efect de leverage precum piețele bursiere sau cele de capitaluri proprii private. EURUSD și USDJPY, însă, au reacționat la această veste care a dus JPY și EUR mult mai sus decât ar fi dorit să parieze piața pe măsură ce intram în luna ianuarie.

Acesta reprezintă primul semnal de avertizare.

Al doilea (care este de fapt primul dat fiind focusul nostru pe termen lung asupra sa) este încetinirea continuă a impulsului de creditare sau “rata de schimbare a schimbării” creditului din piață.

Potrivit estimărilor Saxo, creșterea globală va încetini semnificativ în Q2-Q4 anul acesta, lăsând cale liberă Fed-ului să deruleze câteva măsuri de înăsprire și să catapulteze un USD slab și mai jos în timp ce lumea este din nou dezamăgită de o fata morgana a creșterii determinate de un ajutor fiscal în SUA (de care vor beneficia doar 0,1% din cei din top) plus un colaps al așa-zisei “creșteri sincronizate” ce există pentru a ascunde faptul că au existat zero reforme și nicio schimbare structurală.