Cei doi lideri au propus ca preşedinţia acestei noi instanţe să-i revină actualului preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Franţa şi Germania vor propune în luna septembrie ca Uniunea Europeană să instituie o taxă pe tranzacţiile financiare, a declarat marţi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la Paris, la sfârşitul unei reuniuni cu cancelarul german Angela Merkel privind guvernanţa zonei euro, potrivit AFP.

‘Miniştrii de finanţe german şi francez vor pune pe masa instanţelor europene, încă din luna septembrie, o propunere comună de taxă pe tranzacţiile financiare’, a declarat preşedintele Sarkozy.

Această taxă pe tranzacţiile financiare este o ‘necesitate evidentă’, a declarat la rândul său cancelarul german Angela Merkel în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc la sfârşitul acestui summit.

Cei doi lideri nu au precizat modalităţile acestei măsuri. Una dintre posibilităţi, popularizată de economistul James Tobin, constă în taxarea la un nivel foarte slab a mişcărilor internaţionale de capitaluri, adaugă sursa citată.