Potrivit reprezentanților motorului de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro, șapte dintre cele mai bune festivaluri de muzică din România în 2017 reprezintă tot atâtea motive pentru care merită să rupi câteva zile din an și un procent din salariu pentru a fi parte din publicul lor.

1.    Amintiri de povestit nepoților
Vara a fost creată pentru a trăi experiențe care încarcă sufletul și pe care să le putem povesti ulterior la un vin fiert pe timp de iarnă. Pentru amintirile care te vor încălzi în zilele de ianuarie, merită să planifici de pe acum la ce festival vrei să îți trăiești vara / viața.

Festival recomandat: Mioritmic
Unde & când: Cluj-Napoca, octombrie 2017
Muzică: Minimal Techno, Techno

Mioritmic a apărut în 2013 în pădurea Baciu, iar la a doua ediție a adunat deja 10.000 de suflete. Drumul până în fața scenelor este deja o aventură în sine, să-i spunem un drum inițiatic à la Harap Alb. Da, e un drum de apă și de foc, în care ai toate șansele să te întâlnești cu toți Spânii poveștii încercând, mai cu o bere, mai cu o vorbă, să te oprească să ajungi în ținutul Împăratului Roș. Iar toate astea nu fac decât să sporească agitația frenetică a fluturilor ce se nasc în stomac.  

2.    Anihilarea rutinei
Dacă zilele tale încep să semene tot mai mult una cu alta, energia care te înconjoară din toate părțile în timpul unui festival – de la dans, muzică, îmbrățișările oamenilor uniți de același sentiment – îți va aminti că te așteaptă un milion de sentimente pozitive undeva în afara rutinei tale.

Festival recomandat: Waha
Unde & când: Covasna, 20 – 24 iulie 2017
Muzică: Techno underground, psychedelic, alternative

Waha este un colț de pământ unde coronițele de flori, dreadurile, rochiile vaporoase și fericirea par să fie accesorii indispensabile, dar nu pentru a răspunde vreunei mode, ci pentru a purta amprenta libertății și a minților creative. Așa ajungi nu doar la un festival de muzică, ci și la workshopuri de yoga, de produs uleiuri naturale presate la rece, standuri cu lucruri hand made, spații pentru masaj, unde vei întâlni veterani în ale festivalurilor.

3.    Oameni din toate colțurile lumii
De câte ori într-un an ai ocazia să cunoști oameni diferiți, veniți din toate colțurile Pământului, cu care să legi prietenii? Oamenii de la festivaluri sunt ei înșiși o experiență pe care ți-o datorezi vara asta.

Festival recomandat: Sunwaves
Unde & când: Mamaia Nord, 27 aprilie – 1 mai 2017
Muzică: Minimal, House, Techno

Vrei să mergi la un festival internațional de primă mână, fără să fie nevoie să treci altă graniță decât cea a Bălților Dunării, dacă nu ești deja de-al locului? Există două ediții Sunwaves pe an: una sărbătorește începutul verii, cea de-a doua își ia rămas bun de la vară undeva prin august. Vecinătatea mării, dragostea pentru muzica electronică, poate sentimentul de a lua parte la un eveniment asemănător cu o reuniune de facultate, îi face pe cei zeci de mii de festivalieri să revină aici de 10 ani, ediție după ediție.

4.    Prieteni vechi, surprize noi
Plănuiește călătoria la festival cu câțiva dintre prietenii apropiați, cu care nu ai mai împărțit astfel de experiențe, și vei avea ocazia să descoperi despre ei lucruri pe care poate nici nu le-ai bănuit vreodată. Este foarte posibil ca, în aceste câteva zile de festival, intensitatea lucrurilor trăite împreună să vă apropie mai mult (valabil și în cazul cuplurilor).

Festival recomandat: Electric Castle
Unde & când: Castelul Bánffy, Cluj, 12 – 16 iulie 2017
Muzică: Electronică, Rock, Raggae, Hip Hop, Indie

Electric Castle se întâmplă în Castelul Bánffy din Bonțida, cel mai mare castel din Transilvania. Festivalul se laudă cu nominalizări la European Festival Award încă de la prima ediție și cu poziționarea între primele 10 festivaluri europene. Ploile și noroiul de la Electric Castle sunt legendare și e lucru știut că ai nevoie de cizme de cauciuc și pelerină de ploaie aici. Oricum, anul trecut, cei peste 120.000 de festivalieri au crescut de șase ori populația comunei clujene care i-a găzduit. Petrecerea începe, de fapt, din „Electric Train”, când un vagon întreg este transformat într-un mini-club cu lumini, DJ, băutură și forfota celor care se îmbată de muzică.

5.    Zeii muzicii în carne și oase
Muzica, alături de artiștii preferați, constituie un motiv suficient pentru a străbate munți și mări, pentru a-ți goli pușculița și, poate, a-ți distruge perechea preferată de teniși. Cu toții am fost / suntem atrași de astfel de talente și mergem să le vedem live, să dăm, astfel, un corp și o expresie acestor voci și minți creative care ne definesc preferințele muzicale.

Festival recomandat: Untold
Unde & când: Cluj Arena, 3 – 6 august 2017
Muzică: House, Trance, Electro

Untold se află anul acesta la cea de-a treia ediție. Armin van Buuren, Afrojack și Hardwell sunt cap de afiș. Dacă, totuși, nu-ți place felul în care bate inima și vâjâie capul pe un acest tip de electro, tot nu ai de ce să rămâi acasă; parcurge întregul line-up pentru că e posibil să găsești câteva nume care să-ți atragă atenția. Anul trecut au venit cei de la Moonlight Breakfast, Akua Naru, Parov Stelar și alții.

6.    Artă cât vezi cu ochii
De multe ori ai ocazia să găsești numeroși artiști nonconformiști prezenți în cadrul festivalurilor de muzică. Descoperă-le, fără strop de reținere, povestea intrând în vorbă cu ei. Cu siguranță sunt și ei curioși să te cunoască și să faceți schimb de idei, care, cine știe, pot inspira viitoare creații artistice.

Festival recomandat: Transylvania Calling
Unde & când: locație secretă în Munții Apuseni, august
Muzică: Goa trance, psy

Chemarea Transilvaniei este mai restrânsă și mai intimă decât alte festivaluri (vorbim de circa 2000 de oameni), dar de aici nu lipsesc activitățile de yoga, produsele hand made, tatuajele cu henna, proiecțiile psihedelice și workshopurile de respirație tip holotropic. Dacă nu ești atras de diversele stiluri ale muzicii electro-psihedelice, trance, goa trance sau tribal, poți să te relaxezi liniștit la adăpostul muzicii mai introspective, profunde, armonioase și să o lași să te introducă în alte dimensiuni.

7.    Evadare deplină
Dacă într-o zi obișnuită de muncă niște tocuri prea înalte sau niște bermude prea colorate pot face sprâncenele să se ridice într-o expresie de dezacord, la un festival nu ai fi deranjat de asta. Nimeni nu a spus că mersul la un festival este un lucru ușor și nici că este o experiență potrivită pentru toată lumea. E vorba despre necunoscut și aventură, în fond. Ceea ce îți putem garanta, totuși, este că un festival îți va face inima să bată puternic, sângele să curgă mai repede decât Niagara, iar corpul va elimina adrenalină în valuri.

Festival recomandat: Summer Well
Unde & când: Domeniu Știrbei (Buftea), 12 – 13 august 2017
Muzică: Indie, Reggae, Electro, Folk

Ce poate suna mai bine decât „a festival like a holiday”, sloganul Summer Well? Vei întâlni, ce-i drept, acolo aceiași oameni peste care dai zi de zi pe străzile din București, dar, odată ajunși într-un loc care proclamă prietenia și voia bună, aceiași oameni – grăbiți și ocupați –cu care împarți orașul se preschimbă pe loc. Când se ascultă muzică bună, se împart pahare și baclavale și se stă lungit pe pufuri, parcă alta e starea de spirit.