În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Totul este scos afară și se aerisește locuința ca să iasă toate relele acumulate în timpul iernii. Mesajul clar transmis de către tradiții este că nu trebuie sa fi prins cu „necurățenie”.

De asemenea, în „Marțea Seacă”, există superstiția conform căreia țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. În anumite zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși.

În Joia Mare, ziua în care se roșesc ouăle, se ține post cu mâncare uscată iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Tot în această zi, creștinii care s-au spovedit se împărtăşesc. În Joia Mare, există și superstiția conform căreia fetele obişnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o sfoară câte un nod, după fiecare evanghelie, apoi îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul.

Obiceiurile din Vinerea Mare

În Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră, tradiția ne spune ca este bine să se ținem post negru. În același timp, credincioșii care nu pot să țină post negru nu trebuie să mănânce urzici, iar în mâncare nu se pune oțet, deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit.

De asemenea, tradițiile transmit că femeile nu au voie să coasă sau să țese și nu trebuie să coacă pâine sau alte făinoase deoarece este mare pericol de boală și spirite rele.