Postul Adormirii Maicii Domnului. Când începe și cât va dura în acest an

Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în tradiția populară și Postul Sfintei Mării, va începe anul acesta vinerea viitoare, pe 1 august.

Postul se va întinde pe durata a două săptămâni (1 – 15 august). Conform rânduielilor liturgice, pentru că praznicul Adormirii Maicii Domnului cade tot într-o zi de vineri, postul se prelungește simbolic până în dimineața acelei zile.

Potrivit Liturgicii Generale, dacă sărbătoarea cade miercurea sau vinerea, se face totuși dezlegare la untdelemn, pește și vin. În acest context, părintele profesor Ene Braniște a precizat că postul se prelungește și în ziua praznicului, însă cu această ușurare alimentară specifică.

Postul a fost instituit de Biserică pentru a o cinsti pe Născătoarea de Dumnezeu și pentru a încuraja credincioșii să urmeze virtuțile sale. De-a lungul celor două săptămâni, Biserica recomandă citirea zilnică a paraclisului Maicii Domnului și a altor rugăciuni dedicate Fecioarei Maria.

Deși este considerat mai ușor din punct de vedere alimentar decât Postul Mare, postul din august este mai aspru decât cel al Crăciunului sau al Sfinților Apostoli. Potrivit Tipicului cel Mare și Ceaslovului Mare, în zilele de luni, miercuri și vineri se ajunează până la Ceasul al IX-lea (în jurul orei 15:00), iar apoi se consumă mâncare uscată.

Marțea și joia sunt permise legume fierte, fără untdelemn, în timp ce sâmbăta și duminica se face dezlegare la untdelemn și vin. De praznicul Schimbării la Față, credincioșii pot consuma pește.

La început, acest post nu avea o durată unitară în lumea creștină

Postul Adormirii Maicii Domnului reamintește credincioșilor de postul ținut de însăși Maica Domnului înainte de mutarea sa la ceruri, așa cum este relatat în sinaxarul slujbei Utreniei praznicului. Acolo se spune că Fecioara Maria s-a retras în rugăciune în Muntele Măslinilor, iar pomii s-au plecat în fața ei, în semn de cinstire.

Istoric vorbind, acest post nu a avut de la început o formă unitară, potrivit Doxologia.ro. În Antiohia se ținea o singură zi de post, iar în Constantinopol patru zile. Creștinii din Ierusalim posteau timp de opt zile.

Această diversitate a dus la convocarea unui sinod, în anul 1166, la Constantinopol, sub conducerea patriarhului Luca Chrisoberg, unde s-a stabilit în mod oficial ca postul să înceapă pe 1 august și să se încheie în dimineața zilei de 15 august.

Prin rânduiala lui, dar mai ales prin chemarea la rugăciune și introspecție, Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă de reculegere profundă și pregătire duhovnicească pentru una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria.