Săptămână de lucru de patru zile. Germania, una dintre cele mai puternice economii europene, ia în considerare o mișcare curajoasă pentru a găsi echilibrul perfect între nevoia de mână de lucru și menținerea competitivității. Este vorba despre introducerea săptămânii de lucru de patru zile.

Această idee a fost deja studiată în alte țări europene și a fost testată cu succes în anumite companii. Acum, Germania pare să fie pe cale să adopte această practică inovatoare.

Beneficiile schimbării săptămânii de muncă de 4 zile

Managerii și angajații din Germania au început deja să vadă beneficiile acestei schimbări. Compania KlimaShop, o firmă specializată în instalarea de pompe de căldură și sisteme de aer condiționat din Augsburg, a făcut tranziția la săptămâna de lucru de patru zile la începutul acestui an.

Cu această schimbare, angajații lucrează în fiecare zi cu o oră și jumătate mai mult, dar au parte de o zi liberă suplimentară în fiecare săptămână, totul fără să le scadă salariile.

Săptămână de lucru de patru zile. Această tendință pare să prindă din ce în ce mai mult teren. Sindicatul IG Metall, unul dintre cele mai puternice sindicate din Germania, intenționează să solicite introducerea săptămânii de lucru de patru zile în cadrul negocierilor salariale anuale din industria siderurgică.

Ei propun reducerea programului de lucru săptămânal de la 35 la 32 de ore, păstrând același nivel salarial. De asemenea, firma de consultanță în management Intrapreneur, în colaborare cu organizația 4 Day Week Global, va conduce un test amplu pentru săptămâna de lucru de patru zile în 50 de companii diferite, începând din 2024.

Această schimbare nu aduce doar beneficii angajaților în ceea ce privește un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, ci și o productivitate crescută și o reducere a procentului ridicat de angajați care lucrează în regim part-time în Europa.

Un studiu realizat de fundația Hans-Boeckler a arătat că 81% dintre germani susțin introducerea săptămânii de lucru de patru zile, scrie AFP.

germania
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Îngrijorări cu privire la impactul economic

Săptămână de lucru de patru zile. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu această schimbare. Există îngrijorări legate de impactul economic al reducerii timpului de lucru.

Experții susțin că această mișcare ar putea duce la o scădere a producției de bunuri și servicii. Mai ales că suntem într-un moment în care piața muncii se confruntă deja cu o penurie de mână de lucru. Acest lucru se întâmplă din cauza pensionării generației baby-boomers.

De altfel, directorul institutului IW, Michael Hüther spune că săptămâna de muncă de patru zile este u vis nerealist. El adaugă că soluția ar fi prelungirea programului de lucru, nu scurtarea lui.

Cu toate acestea, susținătorii acestei schimbări cred că aceasta este o ocazie pentru Germania să:

  • îmbrățișeze transformările radicale
  • ofere angajaților un echilibru mai bun între viața profesională și personală

Toate acestea, în timp ce menținându-și poziția competitivă pe plan internațional.