Marcel Boloș spune că situația de la ASF nu face cinste României

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut declarații referitoare la situația de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În contextul în care ASF și-a acordat 16 salarii, ministrul a spus că astfel de acțiuni din partea instituțiilor publice autonome, companiilor de stat și autorităților nu fac cinste României, în special având în vedere actuala situație bugetară a țării.

Ministrul a atras atenția că guvernul trebuie să fie responsabil în ceea ce privește gestionarea banilor contribuabililor și să acționeze în interesul public.

„Există aceste acordări de sporuri, salarii – nu cred că este un lucru care se înscrie pe traiectoria aceasta pe care o impune Guvernul. Totuși, Guvernul României, responsabil fiind de finanțele țării și de banii contribuabililor a înțeles să folosească cât mai chibzuit banii oamenilor. (…)

În legea privind măsurile fiscal bugetare, un capitol întreg este dedicat instituțiilor publice autonome, inclusiv ASF-ului, tocmai ca astfel de situații pe viitor să nu existe. Dar în lipsa unui cadru legal care să impună anumită stare de normalitate (…) se pot întâmpla și aceste lucruri”, a declarat ministrul Finanțelor.

Amintim că, șefii și angajații ASF primesc 16 salarii anuale. Acest lucru se întâmplă după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de performanță, alte două salarii. Este vorba de cel pentru vacanța mare și cel pentru ziua ASF.

De menționat că, salariile angajaților ASF nu sunt publice, întrucât sunt secretizate. Pe site sunt publice doar veniturile conducerii ASF.

Nu există o rețetă minune pentru o reducere substanțială a cheltuielii publice

De asemenea, Marcel Boloș a mai declarat că nu crede că există o reţetă minune. Nu se poate aplica din prima şi să obţii o reducere substanţială de cheltuială publică, a spus acesta.

El a spus că Ministerul Finanţelor nu poate controla cheltuielile fixe pe care le are statul. Boloș s-a referit la cheltuielile cu dobânzile, sau mecanismele de compensare a preţului la energie care de asemenea pot să genereze distorsiuni în ceea ce priveşte implementarea bugetului.

„Nu cred că se aştepta nimeni să avem o reţetă minune şi dintr-o dată cheltuielile bugetare să fie într-un proces de descreştere, acest lucru pe execuţia bugetară nu se validează, dar, după cum ştiţi de la începutul mandatului meu, respectiv din luna iunie 2023, aceste cheltuieli de funcţionare al statului care aveau un ritm anual de creştere de 17 %, astăzi sunt cu un ritm negativ”, a spus Marcel Boloș.