Modelul SAPPHIRE HD 6870 Ediția Dirt3 are aceeași arhitectură internă ca și modelul standard cu 1120 procesoare de flux și 56 de unități de procesoare de textură, dar vitezele de clock sunt mărite la 920MHz pentru nucleu și 1050Mhz (4.2Gb/sec efectivi) pentru memoria GDDR5 de 1GB oferind utilizatorilor o creștere semnificativă în performanță.
Noul design exclusiv SAPPHIRE pentru cooler are două ventilatoare pentru a păstra modelul rece și silențios la încărcare maximă și pentru a menține jucătorii împătimiți foarte fericiți. Acest nou design are două ventilatoare de 90mm cu elice subțiri care pot pune în mișcare aceeași cantitate de aer la viteze de rotație cu 10 procente mai mici decât ventilatoarele convenționale păstrându-le silențioase, iar datorită rulmenților special concepuți anti-praf fiabilitatea este sporită considerabil.
Utilizatori pasionați pot regla setările de performanță și mai mult cu ajutorul softului dedicat al SAPPHIRE intitulat TriXX, care este disponibil pentru descărcare gratuită de pe saitul SAPPHIRE, www.sapphiretech.com
Eyefinity și accelerarea APP
SAPPHIRE HD 6870 Ediția Dirt3 are o configurație de ieșiri adaptabilă: 2x DVI, 1x HDMI și 2x mini DisplayPort, putând susține un monitor VGA cu ajutorul adaptorului din pachet. Folosind două dintre ieșirile DVI/HDMI și cele două ieșiri DisplayPort ne putem permite să conectăm până la patru monitoare pe această placă grafică cu ajutorul modului Eyefinity (SLS) activat.
UVD-ul (Unified Video Decoder), ajuns la a treia generație, din modelul SAPPHIRE HD 6870, suportă MVC (Codare Video Multi-view) pentru decodarea lină a conținutului Blu-Ray 3D și a altor formate prin scăderea încărcării procesorului. Dolby TrueHD și DTS-HD Master Audio sunt disponibile iar capacitățile HDMI au fost de asemenea actualizate la versiunea HDMI 1.4a. Acest lucru asigură culori vii, conținut video la rezoluții înalte pentru aplicații Digital Theatre și suport 3D stereoscopic precum și audio 7.1 high bit-rate.
Procesoarele de flux multiplu de pe seria HD 6800 pot fi folosite pentru accelerarea altor aplicații ca transcodarea video spre exemplu. Ultimele generații de navigatoare web pot de asemenea beneficia de accelerarea oferită de GPU, aspect valabil și pentru creșterea productivității în Microsoft Office 2010.
Suport pentru a doua generație DX11
Seria SAPPHIRE HD 6800 dispune de a doua generație de tehnologie grafică de la AMD proiectată să susțină toate caracterisitcile Microsoft DirectX 11 și DirectCompute 11. Aceste Unități de Procesare Grafică sunt construite prin procesul de 40nm al AMD pentru a furniza performanțe înalte cu un consum scăzut de energie.
Dintre caracteristicile avansate hardware amintim unitatea de Teselare, compresia texturilor HDR dedicată, comunicare multi-thread cu nucleele unității de procesare a sistemului, suport încorporat pentru multe dintre instrucțiunile DirectCompute 11, suport 3D stereoscopic, HDMI 1.4a și DisplayPort 1.2.
Seria SAPPHIRE HD 6800 este susținută de driverul grafic AMD pentru DirectX 11 certificat WHQL ce asigură suport pentru toate componentele cheie ale DirectX 11 necesare unor experiențe avansate în jocuri precum și la accelerarea GPU pentru aplicațiile suportate.