Măsurile restrictive existente prevăd atât restricţii de călătorie, cât şi îngheţarea activelor şi vor continua să se aplice unui număr de 175 de persoane şi 44 de entităţi, conform agerpres.ro

Actele juridice vor fi publicate în Jurnalul oficial al UE

Decizia a fost adoptată de Consiliu prin procedură scrisă. Actele juridice vor fi publicate în Jurnalul oficial al UE vineri, 11 septembrie 2020. De asemenea, sancţiunile în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei au fost introduse pentru prima dată la 17 martie 2014.

Printre alte măsuri ale UE instituite ca răspuns la criza din Ucraina se numără sancţiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse, actualmente în vigoare până la 31 ianuarie 2021, şi măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului, limitate la teritoriul Crimeei şi Sevastopolului, actualmente în vigoare până la 23 iunie 2021.

Lista persoanelor şi entităţilor sancţionate este revizuită în mod constant şi face obiectul unor reînnoiri periodice din partea Consiliului.

Intrarea străinilor în Ucraina, interzisă până pe 28 septembrie

Decizie de ultimă oră anunțată de către cei de la Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează că până pe 28 septembrie este interzisă intrarea cetăţenilor străini şi apatrizilor pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat MAE, excepţie fac următoarele categorii: rudele de gradul I ale cetăţenilor ucraineni; persoanele care deţin un permis de muncă în Ucraina; specialişti care sosesc în Ucraina la invitaţia reprezentanţilor companiilor ucrainene; persoanele aflate în tranzit care deţin documente ce confirmă părăsirea Ucrainei în maximum 2 zile de la intrarea pe teritoriul acesteia; persoane care au drept de şedere permanentă sau temporară în Ucraina, confirmat prin documente justificative; persoanele sosite la studii; persoanele sosite în Ucraina pentru tratament medical; conducătorii autovehiculelor de transport marfă, membrii echipajelor aeronavelor, navelor maritime şi fluviale şi echipajelor de tren; personalităţile culturale care sosesc la invitaţia instituţiilor de cultură; persoanele care participă la competiţii sportive; persoanele care transportă celule STEM pentru transplant; membrii delegaţiilor oficiale ale statelor străine, angajaţii organizaţiilor internaţionale, precum şi persoanele ce îi însoţesc, care sosesc la invitaţia preşedintelui Ucrainei, Parlamentului, Guvernului, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe.

Persoanele din categoriile enumerate trebuie să prezinte la trecerea frontierei de stat o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 şi/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Poliţa de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanţă în Ucraina.

De asemenea, vor avea acces pe teritoriul Ucrainei următoarele categorii de persoane (fără a mai fi obligatorie deţinerea unei poliţe de asigurare COVID-19):

refugiaţii sau persoanele care au nevoie de protecţie internaţională; personalul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statelor străine, reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale, acreditate în Ucraina, precum şi membrii de familie ai acestora sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe; instructorii militari ai statelor membre NATO şi ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace” sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitaţia Ministerului Apărării.