Astfel, în cazul persoanelor fizice și juridice, care încalcă noile restricţii postulate prin ordonanţă militară amenzile se ridică la sume cuprinse între 100 şi 5000 de lei, în cazul în care acestea sunt surprinse pe stradă fără a a avea unul dintre motivele permise în hotărâre.

De asemenea, circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane.

Formarea unui grup de persoane înseamnă alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Amenda în astfep de cazuri pentru persoane fizice este 100 LEI 5.000 LEI, iar pentru firme 1.000 LEI 70.000 LEI/. De asemenea, există şi un minim cuprins între 50-500 lei.

Ce se întâmplă dacă o persoană circulă noaptea?

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

Astfel, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.