Salarii mai mari pentru primari, viceprimari, președinții și vicepreședinți de Consilii Județene. Camera Deputaților a votat

Mai precis, Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Decizia a fost luată cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.

Reacția USR

În urma majorării, USR a anunţat că va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege. Deputatul Alin Gabriel Apostol a criticat majorarea, în contextul în care „angajații din România câştigă sub 4.500 de lei”.

„Angajații din România câștigă sub 4.500 de lei, brut. Un salariat din administrația publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Ați votat pentru voi şi ai voștri. Eu v-am înțeles de ce ați votat, pentru că o parte însemnată dintre ei vă aduc voturile la fiecare alegere electorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a declarat Alin Gabriel Apostol.

La rândul său, Claudiu Năsui a afirmat că „dezbaterea nu este dacă să creştem sau nu salariile ci dacă să o facem pentru toţi românii sau să o facem doar pentru unii, apropiaţi de dumneaovastră”.

„Dacă voiaţi să ajutăm pe toată lumea (..) atunci putem să facem asta printr-o reducere a taxării muncii, care este foarte mare mai ales pe salariile mici. Votaţi acest amendament pentru a nu face această mojicie şi să majorăm doar pentru demnitari şi politicieni salariile, într-o perioadă de criză”, a spus Claudiu Năsui.

De asemenea, deputatul USR Oana Ţoiu susține că a fost comisă o nedreptate, iar coaliția de guvernare „renunţă şi astăzi la votul românilor”.

„Nu poate trece nevăzut ce faceţi astăzi. Puneţi din nou politicienii pe primul loc. (.) Astăzi, ce aţi votat în comisia de muncă şi ce veţi vota în plen, sunt măriri de 1.600 de lei, 1.900 de lei doar pentru cei care sunt în frunte la salarizare”, a spus ea.

Reacția AUR

În cadrul dezbaterilor din plen, liderul AUR George Simion a cerut eliminarea majorărilor salariale pentru primari.

„Nu e un moment potrivit, veți crea falii. Știu că aveți obligații față de colegii de partid, ne-am abținut foarte mult şi nu am dat curs provocărilor din comisia de muncă dar respingeți amendamentul. (..) Vă dați privilegii vouă, camarilei de partid, votați împotriva acestui proiect de lege”, a declarat George Simion.

Ce spune PNL?

Deputatul PNL Florin Roman a arătat în plen că cei care au fost în administrația publică locală ştiu că până în 2014 salariul unui primar era de 1.500 de lei.

„Le plângea cineva de milă, spunea cineva că li se face o nedreptate? Facem ceea ce trebuie, reparăm o discriminare, care spune că toţi bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal, astăzi venim şi îi atacăm pe aleşii locali. Nu trebuie discrminaţi aleşii locali doar pentru că e o vorbă, vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri. Toţi cei care nu aveţi primari spuneţi astăzi că primarii nu sunt buni. Ba sunt buni, că de asta au fost aleşi”, a spus Roman.

Simulta, Csoma Botond (UDMR) a afirmat că „prin acest proiect de lege Parlamentul repară o inechitate care există de ceva vreme în această ţară”.

„Nu poate să existe o diferenţă în serviciul public, în administraţie şi nu poate fi o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală şi nu trebuie să vorbim şi să îi anatemizăm şi să îi împroșcăm cu invective pe primari, pe viceprimari, pe președinții de CJ şi pe vicepreşedinţii de CJ.

Trebuie să îi avem în vedere pe cei din serviciul public care nu sunt persoane alese şi cărora nu am putut să le mărim salairile pentru că, potrivit legii, salariul acelui angajat nu poate depăşi salariul viceprimarului. Cred că această problemă este rezolvată. Nu cred că trebuie să avem o abordare de luptă de clasă şi să îi azmuţim pe oameni împotriva administraţiei locale. UDMR va vota acest proiect de lege”, a declarat Botond.

Comisiile reunite de muncă și buget finanțe au dat un raport favorabil proiectului

Mai mult, comisiile reunite de muncă şi buget finanţe au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege care prevede majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, eliminând majorarea pentru parlamentari, dar păstrând majorarea salarială pentru primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consiliu Județean.

Deputaţii au votat noul raport cu 25 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.