"Eu cred că mă aflu într-o poziţie oarecum ingrată, în care sunt pe cale să-l felicit pe Traian Băsescu pentru cacealmaua pe care a întins-o UDMR-ului prin această propunere de regionalizare, ca fiind o propunere care nu poate fi decât refuzată de UDMR. Şi, în felul acesta, avem un scenariu posibil care luni – după ce mâine-poimâine (sâmbată- duminică, 25-26 iunie) UDMR-iştii şi reprezentanţii lor se vor fi decis să spună „nu” lui Băsescu", a spus Claudiu Săftoiu, la o emisiune televizată, la finele săptămânii trecute.
La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în aceeași emisiune, că nu susține această formulă de regionalizare.
"Momentan nu există nici o variantă care ar avea susţinerea majorităţii parlamentare sau o susţinere largă în Parlament. De aceea noi credem că în acest moment, dacă vrem să păstrăm – şi noi vrem să păstrăm – coaliţia şi stabilitatea politică, atunci trebui să punem în paranteză această reformă administrativă pe care noi nu am cerut-o şi trebuie să lăsăm pentru mai târziu, când va avea forţa necesară clasa politică, împreună cu toată societatea, de a discuta mai calm, mai aprofundat, mai pregătit despre o reformă administrativă, cu stuu de impact, cu tot ce înseamnă o reformă administrativă în această ţară. Momentan nu avem o variantă, noi credem că trebuie abandonată această idee momentan şi trebuie aşteptat momentul când se poate discuta despre o reformă administrativă foarte consistent şi foarte-foarte bine pregătiţi cu toţii pentru aşa ceva", a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, discuţiile vor fi reluate în sesiunea de toamnă şi în sesiunea de primăvară a anului viitor, "doar să fim pregătiţi şi să avem toate dezbaterile făcute, mai calm, mai la rece, cu toate datele pe masă. Şi aşa cum noi nu am urgentat această dezbatere, nu am cerut o astfel de dezbatere în acest moment, aşa cum este scris în protocol, într-adevăr, noi am propus să discutăm despre acest subiect în toamna anului 2011, primăvara anului 2012".
"Dacă putem ţine acest termen e bine, dacă nu atunci vă daţi seama că pentru o reformă administrativă substanţială totuşi e nevoie de o susţinere şi de o majoritate largă. Se poate amâna şi după alegerile din 2012, dar momentan eu sunt convins că interesul nostru comun, nu este doar interesul UDMR, interesul nostru comun este să punem în paranteză această iniţiativă", a spus șeful UDMR.