Bundesbank, care a organizat licitaţia de titluri de stat, a precizat că randamentul pentru obligaţiunile cu maturitatea la şase luni a atins nivelul record de -0,03%. În plus, deşi au trebuit să plătească pentru a împrumuta bani Germaniei, cererea a fost una puternică, în condiţiile în care au fost primite oferte de 5,5 miliarde de euro pentru o ofertă de patru miliarde de euro.

Este pentru a doua oară când Germania se bucură de dobânzi negative pentru obligaţiunile sale. În schimb, costurile de creditare ale Spaniei pentru bondurile pe 10 ani au depăşit luni nivelul periculos de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung. În urmă cu câteva luni, Germania surprindea pieţele împrumutându-se pentru prima oară în istorie la dobânzi negative, de -0,01%.
Franţa se alătură clubului select al ţărilor sigure
Astăzi, Guvernul francez s-a împrumutat, pentru prima dată în istorie, la dobânzi negative, ceea ce înseamnă că investitorii au fost de acord să plătească pentru a achiziţiona obligaţiuni emise de guvernul francez, a anunţat Trezoreria franceză într-un comunicat, transmite AFP.
Franţa se alătură astfel unul club select de ţări europene care beneficiază de randamente negative, precum Germania, Olanda, Finlanda, Austria, Danemarca şi Elveţia.
La licitaţia de luni guvernul francez a strâns aproape şase miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni pe termen scurt. Parisul a reuşit să împrumute 3,917 miliarde de euro prin emiterea de obligaţiuni pe trei luni la un randament de negativ de – 0,005%. De asemenea, Trezoreria franceză a strâns 1,993 miliarde de euro din emiterea de obligaţiuni pe şase luni la un randament de negativ de – 0,006%.

‘Rezultatul dovedeşte că în perioade de turbulenţe financiare, Franţa este considerată ca o ţară sigură’, a declarat analistul BNP Paribas, Patrick Jacq.

Jean-François Robin de la Natixis a subliniat că fondurile de pensii şi investitori instituţionali sunt obligaţi să deţină în portofoliile lor active care beneficiază de un rating ‘AAA’ (cel mai bun posibil) iar acest gen de plasamente nu sunt foarte numeroase. Franţa beneficiază în continuare de un rating ‘AAA’ din partea a două din cele trei mai mari agenţii de rating (Moody’s şi Fitch).
Bondurile germane, la randamente negative chiar şi pe doi ani
Interesant este că azi, bondurile germane pe 6 luni se tranzacţionează la randamente care au coborât până la -0,058%, iar maximum fiind de 0,015%.
Totodată, randamente negative s-au înregistrat azi şi la bondurile pe 1 an şi chiar pe 2 ani, de -0,033%, respectiv de -0,008%.