În 2008, PIB-ul României înregistra  un plus de 7,1%, iar mai apoi, în 2009, un minus de 7,1. Într-un singur an, o diferență de 14,2%, un adevărat impact pentru economia României. În 2009, primul an de șoc, bunurile de folo­sință îndelungată au scăzut cu 41% față de 2008 și, în continuare, în anul 2010, tot față de 2008, cu 49%. La 1 iulie 2010, TVA-ul urca la 24%. Îmi aduc aminte cum toată lumea a cumpărat ce a apucat ca bunuri de folosință îndelungată, în iunie 2010, exact înainte de scumpiri.
În aceste condiții, consumatorul se orientează clar către locul unde este cel mai bun raport calitate preț. Și la nivel egal de calitate preț (aici există o anumită competiție), alege locul unde se simte cel mai bine și e tratat cel mai bine. De aceea retailul este o meserie complexă, unde nu contează – așa cum mulți ar tinde să afirme -, doar prețul. Cum se câștigă atunci clientul? Din practica noastră, am observat că tocmai faptul că nu am început agresivitatea prețurilor acum, pe criză, ci am păstrat competitivitatea lor, a dus la credibilitate și, implicit, la fidelitate. Ca să-ți înțelegi consumatorul, trebuie să te pui în pielea lui, și să-l surprinzi. Plăcut. În acest sens, aproximativ 80% din gama de produse marcă proprie – care a prins bine la consumatorul român – este fabricată în România, pe când alți retaileri le importă. Ar fi mult mai ușoară calea importului. Însă, chiar dacă este mai dificilă producția locală, căci presupune timp îndelugat, caiete de sarcini dificile de respectat la producție, creația și aprobarea calității, ambalajului etc. preferăm să dezvoltăm economia acestei țări. Rezultatul? Am dezvoltat și aprovizionarea locală cu fructe și legume, chiar dacă unii pot produce doar pentru magazinele din zona lor.
Încă din 2011 s-a simțit o creștere a optimismului consumatorilor, evoluție materializată într-o creștere a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul atât pe sectorul alimentar, cât și pe cel non­alimentar. Începând cu octombrie 2011, s-a observat o dezmorțire a consumului după trei ani de scădere continuă. O altă schimbare în atitudinea consumatorilor se remarcă în ceea ce privește căutarea celui mai bun raport calitate preț. În general, calitatea este foarte apreciată de către consumatorii români, fiind de cele mai multe ori un argument solid în alegerea produselor, mărcilor și, nu în ultimul rând, a magazinelor.
ANDREEA MIHAI, director marketing Carrefour România