Fondul de investiţii MetLife Alico M&S al lui Vasileios Antoniadis a crescut cu 4,8% în acest an, singurul care a obţinut câştiguri după pariuri pe 35 de afaceri distincte axate pe Grecia, după cum arată datele compilate de Bloomberg.

Restul au pierdut în medie 15%, cea mai gravă situaţie înregistratându-se într-un caz soldat cu o pierdere de 28%. Indicele de referinţă ASE Index a pierdut 18% după ce luni de negocieri și controale de capital au stimulat temerile potrivit cărora ar putea părăsi euro.

Privind retrospectiv, strategia lui Antoniadis pare simplă, iar după cum s-a exprimat el însuşi, "foarte clară. El a evitat băncile și companiile de consum, pariuri pierdute din start într-o criză și a cumpărat acțiuni despre care a crezut că sunt subevaluate, în funcţie de venituri și istoricul managementului. Cele mai mari expuneri în fondul său de investiţii le au Hellenic Petroleum SA, Hellenic Exchanges SA și Mytilineos Holdings SA, care au câștigat în medie 9% în acest an.

"Există o mulţime de companii sănătoase foarte bune pentru a se investi în ele", a declarat Antoniadis, care a fost director de investitii la divizia din Grecia a MetLife Inc. din 2008. "Mă refer la companii profitabile cu perspective de creștere și fluxuri de numerar decente."

În vârstă de 45 de ani administratorul fondului, care supraveghează 19,3 milioane de euro la MetLife MFC, a manageriat bani în Grecia aproape jumătate viața lui. El deţine o poziție dominantă pe piaţa acţiunilor producătorilor de materii prime și a stocurilor de tehnologie.

Când lucrurile au devenit tot mai acre și bursa s-a închis, în timp ce protestatarii din Atena se confruntau cu polițiștii, Antoniadis şi-a păstrat calmul și a păstrat neschimbate investiţiile făcute.

"Este un proces continuu de câștigare a experienței", a declarat Vasileios Antoniadis. "Acum este diferit faţă de începutul carierei mele în 1994. La acea vreme, piețele nu aveau „această adâncime, nu existau toţi aceşti participanți și tehnologia de acum."

Antoniadis şi-a început cariera la NBG Asset Management MFMC, primul fond din Grecia care administrează active la National Bank of Greece SA. De asemenea, a lucrat ca CEO la Marfin MFC, cunoscută acum sub numele de CPB Asset Management.

Băncile elene au pierdut 69% în acest an, iar companiile de consum au scăzut cu mai mult de 10%. Fondurile cu cele mai mari pierderi  provin din aceste sectoare, după cum arată datele Bloomberg.

În timp ce creditorii au dus greul turbulențelor din Grecia, mult de jumătate din acţiunile cotate la Bursa din Atena au câștigat în acest an. Antoniadis a numit Hellenic Exchanges o "vacă de muls", a cărui pachet de acţăiuni având un randamant de 4,4 procente.

Operatorul bursei din Atena a deţinut cash şi echivalente de 151 de milioane de euro la sfârșitul lunii Iunie sau 48% din valoarea sa de piață, arată datele Bloomberg. Stocul a adunat 3,9% în 2015.

O altă companie pe care a mizat Antoniadis, Hellenic Petroleum, a crescut cu 13% în acest an. S-a întors pe profit în primele trei luni ale anului 2015, după cinci trimestre consecutive de pierderi.

El a pariat, de asemenea, pe Mytilineos, care a crescut 11% în acest an, pentru rentabilitate și nivelul scăzut al datoriei față de câștiguri. Alte mize ale fondului său includ distribuitorul de energie Public Power Corp., compania ce deține Lamda Development SA și Hellenic Aluminium Industry SA.

În timp ce ponturile lui Antoniadis dau roade în acest an, fondul a pierdut 32% în 2014, mai mult decât scăderea de 29 de procente a Bursei din Atena. El rămâne însă optimist în privinţa perspectivelor Greciei. Economia țării s-a extins în al doilea trimestru, luând prin surprindere analiştii, care prognozaseră o contracție.

Au apărut şi alţi manageri de fonduri de investiţii. Fondurile din Grecia au avut cele mai mari influxuri din Europa ca procent din activele administrate în săptămâna încheiată la 12 August, în conformitate cu cele mai recente date ale EPFR Global.

"Grecia se va confrunta cu vremuri grele pe termen scurt ca urmare a măsurilor de austeritate", a spus Vasileios Antoniadis. "Dar câtă vreme reformele sunt implementate în mod corect de data asta, rămân optimist pe termen lung."