Guvernul Greciei este în pericol serios să intre în incapacitate de plată a viitoarelor rate către FMI, spune un membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, Yves Mersch, avertizând că Grecia se apropie de "sfârşitul jocului" în discuţiile cu creditorii internaţionali.

Într-un document al FMI obţinut de Channel 4 News se arată că "autorităţile elene nu vor putea plăti Fondului întreaga sumă de 1,5 miliarde de euro scadentă în luna iunie, în lipsa unui ajutor financiar din partea creditorilor. Următoarea rată, de 300 de milioane de euro, are termen pe 5 iunie.
 
În acelaşi timp, Guvernul trebuie să găsească bani pentru plata salariilor şi pensiilor, la sfârşitul lunii mai, relatează MarketWatch.
 
Guvernul elen susţine că va putea plăti salariile şi pensiile în această lună, dar până atunci are nevoie de un acord cu creditorii, din cauza crizei de lichidităţi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului, Gabriel Sakellaridis. Acesta a exclus impunerea unei taxe pe depozitele bancare pentru strângerea de numerar şi a precizat că Guvernul nu va semna un al treilea program de salvare.

Sakellaridis a spus că Guvernul menţine "liniile roşii" în negocierile cu creditorii, respectiv evitarea tăierii pensiilor, existenţa unui plan de creştere economică şi a unei ţinte a excedentului bugetar primar şi intenţia de restructurare a datoriei publice.

Cotidianul grec Kathimerini relatează că prim-ministrul Alexis Tsipras i-a scris lui Christine Lagarde, avertizând-o că Grecia nu va mai putea să facă plata programată către FMI în luna Mai, în valoare de 762 milioane de euro.

Pensiile și salariile funcţionarilor publici sunt datorate la sfârșitul lunii și în conformitate cu această ştire, Atena ar putea avea greutăţi în a le plăti. Chiar dacă reuşeşte totuşi să plătească pensiile şi salariile, pe 5 Iunie țară trebuie să facă o altă plată de 305 milioane de euro către FMI.

În cele două săptămâni după 5 iunie, există încă trei plăți, aducând totalul lunii Iunie către FMI la peste 1,5 miliarde de euro.

Dacă Grecia nu poate să facă plata de 762 de milioane de euro către FMI în luna Mai este foarte probabil că Guvernul va lupta pentru a efectua plăți de două ori mai mare după o altă rundă de plata pensiilor și salariilor.

Dar finanțele publice nu sunt singura problemă – presiunea apare şi în sectorul financiar. Potrivit Bloomberg, presiunile crează o situaţie delicată ca va ţine cu siguranţă capul de afiş al în următoarele câteva săptămâni.