„Grecii trebuie să facă unele "unele alegeri politice dure" în săptămânile următoare, a declarat luni Barack Obama într-un avertisment clar dat Atenei, potrivit căruia echipa sa de negociatori trebuie să lase şi mai mult de la ea pentru a ajunge la o înțelegere cu creditorii. Președintele american a declarat că exită un sentiment de „urgență" în rezolvarea situației, deşi oficialii din ambele tabere spun că cele două părți rămân departe de o înţelegere în privinţa reformelor sistemelor de pensii și de mărimea preconizată a deficitului bugetar grec. Vorbind la summit-ul G7 de la Elmau, în Germania, Obama a subliniat de asemenea că întreaga comunitate internațională ar trebui să "recunoască provocările extraordinare cu care se confruntă grecii, iar în cazul în care ambele părți afișază suficientă flexibilitate, atunci atunci se poate ajunge la rezolvarea acestei probleme", mai scrie Guardian.

„Grecia: Creditorii iau în considerare extinderea ajutorului de salvare”, titrează The Wall Street Journal.

„Creditorii internaționali ai Greciei au sugerat extinderea programului de salvare a țării până în luna martie, o ofertă menită să ofere o ieşire din impas a actualelor negocieri care trenează de câteva luni.”

„Pensiile din Grecia simt vârful cuțitului în negocierea datoriei”, titrează The New York Times. „Așa cum confruntă cu creditorii internaţionali, guvernul de stânga din Atena se confruntă cu câteva probleme descurajatoare. Una dintre ele se referă la modul în care ar putea să-şi îndeplinească promisiunile făcute pensionarilor.”

„HSBC vinde unităţi din Brazilia şi Turcia și îşi diminuează operaţiunile de investment banking”, mai scrie New York Times.

„Cea mai mare bancă din Europa, HSBC Holdings a anunţat marţi un vast program de reducere a costurilor şi o reorganizare a operaţiunilor care prevede eliminarea unui număr de aproximativ 25.000 de locuri de muncă din cele 257.000 existente la nivel global, reducerea bazei de active cu 290 de miliarde de dolari, vânzarea diviziilor din Brazilia şi Turcia precum şi diminuarea operaţiunilor de investment banking.”

„Banca HSBC renunţă la 25.000 de angajaţi”, scrie Le Monde.

„între 22.000 şi 25.000 de angajaţi vor fi eliberaţi din funcţii în sucursalele din toată lumea până la sfârşitul anului 2017 în cel mai vast program de reducere a costurilor şi o reorganizare a operaţiunilor la nivel global. Este prevăzută reducerea bazei de active cu 290 de miliarde de dolari, vânzarea diviziilor din Brazilia şi Turcia precum şi diminuarea operaţiunilor de investment banking. „HSBC vizează reduceri de costuri cuprinse între 4,5 şi 5 miliarde de dolari pe an până în 2017 şi să ajungă la o rentabilitate a fondurilor proprii de peste 10%”, a informat banca britanică într-un comunicat de presă publicat înainte ca directorul general, Stuart Gulliver, să prezinte investitorilor şi analiştilor mai multe detalii cu privire la cel de al doilea său plan strategic demarat de la preluarea funcţiei de CEO în 2011.”

„Iran: Rusia va începe să importe petrolul nostru în această săptămână”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Rusia va începe să importe petrol iranian în cadrul unui program petrol contra hrană care va fi perfectat în săptămânile care urmează, a anunțat ministrul iranian al petrolului, la mai mult de un an de la începerea negocierilor dintre cele două țări. Kremlinul a anunțat în aprilie că a început să pună în aplicare acordul, în care Iranul ar urma să exporte până la 500.000 de barili pe zi în Rusia în schimbul unor bunuri cu o valoare echivalentă. "Rusia va începe importurile de petrol din Iran în această săptămână," a agentia de știri Fars care îl citează pe Bijan Zanganeh care a făcut această afirmaţie sâmbătă, potrivit unui material Bloomberg, în timp ce a revenit la Teheran după o reuniune OPEC de la Viena.”


Te-ar putea interesa și: