Populistul rămâne în funcţie, titrează Der Spiegel. Realegerea preşedintelui pro-rus şi anti-imigraţie reprezintă o înfrângere dureroasă pentru candidatul de centru-stânga care promisese să răstoarne valul de euroscepticism din regiune, analizează The Wall Street Journal. Acest rezultat constituie o victorie pentru forţele de extremă dreapta care pot promova o agendă anti-occidentală, rezumă The Guardian. Publicaţia europeană Politico crede că această victorie va fi percepută ca o veste proastă la Bruxelles, după ce Zeman a fost aproape permanent în dezacord cu UE, mai ales cu privire la cotele de imigranţi şi cu sancţiunile contra Rusiei. În schimb, ruşii nu puteau fi mai bucuroşi, subliniază The New York Times, atenţionând că rezultatul alegerilor reflectă profundele clivaje din societatea cehă şi angoasele populaţiei.

O realegere şi la scrutinul prezidenţial din Finlanda. Preşedintele Sauli Niinisto a obţinut o victorie confortabilă cu un scor de peste 60 la sută, anunţă The Independent. Niinistö este primul candidat care câştigă prezidenţialele în primul tur, de la crearea actualului sistem de vot, în 1994, explică Helsinki Times, amintind că preşedintele are în Finlanda un rol preponderent ceremonial, cu accent pe politicile externă şi de apărare.

În Germania, liderii social-democraţi se reunesc pe fondul diviziunilor privind formarea unei coaliţii, informează Europe Online Magazine. Angela Merkel s-a declarat „optimistă şi hotărâtă”, exprimându-şi dorinţa de a ajunge rapid la un acord, după patru luni de amânare, care i-au erodat statura la nivel naţional şi internaţional, scrie La Libre Belgique. În timp ce negocierile pentru o coaliţie între Angela Merkel şi social-democratul Martin Schulz au început pe 26 ianuarie, tinerii socialişti se luptă să recruteze adepţi împotriva marii coaliţii, atenţionează Courrier International.

Afganistanul a decretat duminică zi de doliu naţional în memoria victimelor atentatului sinucigaş cu bombă, revendicat de talibani, care a ucis peste 100 de oameni la Kabul, fiind unul dintre cele mai sângeeroase atacuri din războiul ce durează de 16 ani, notează The Washington Times. Condamnări ale atentatului au venit din întreaga lume, iar la Paris Turnul Eiffel şi-a aprins luminile în semn de solidaritate cu Afganistanul, scrie Stars and Stripes. La Casa Albă, preşedintele Donald Trump a cerut comunităţii internaţionale să întreprindă acţiuni decisive împotriva talibanilor şi a declarat că atacul întăreşte determinarea Americii şi a partenerilor săi afgani, pentru securizarea ţării lor în faţa militanţilor şi a teroriştilor, adaugă Stars and Stripes.

 

La Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a surprins audienţa declarând că, deşi el pune America pe primul plan, acest lucru nu înseamnă că America poate fi singură, citează The New York Times. Dimpotrivă, dacă SUA se dezvoltă, şi lumea se dezvoltă, a subliniat Trump. Pe plan intern, liderul de la Casa Albă pregăteşte un discurs optimist despre starea naţiunii, adaugă ziarul new-yorkez. Totodată, Trump va reitera angajamentul său de a reconstrui forţele armate şi de a înfrânge terorismul în lume, detaliază Defense News. În acelaşi timp, Armata americană pregăşteşte o nouă strategie de apărare antirachetă, mai ales pentru teatrul european de operaţiuni, adaugă ziarul american. Între timp, Pentagonul susţine în continuare cercetările pentru programul de drone inspirate din natură, cu accent pe cele numite drone-lilieci, dezvăluie Defense News, adăugând că şi Franţa înscrie pe lista sa de dotare a armatei, în cadrul bugetului pentru perioada 2019 – 2025, achiziţia de mini-drone şi mini-submarine.

China speră să stabilească relaţii mai cordiale cu Japonia, informează Japan Times, iar Le Monde notează că Beijingul şi Tokyo doresc să deschidă o linie de comunicare militară, pentru a calma tensiunile legate de disputatele insule din Marea Chinei orientale. Şeful diplomaţiei japoneze a salutat progresele realizate cu Beijingul, dar a îndemnat, totodată, China să sporească presiunile asupra Coreei de Nord, în vederea stopării programului nuclear al Phenianului, scrie China Daily.

RADOR