Preţul benzinei a scăzut cu 10%, iar motorina s-a ieftinit cu 6% în ultimele trei luni. Barilul de petrol Brent era cotat, ieri, la 77,8 dolari. Această cifră este mult în scădere faţă de nivelul de circa 130 de dolari pe baril din iunie. Rezultatul se vede direct la pompă.

În data de 5 decembrie, preţul mediu al unui litru de motorină în România era de 1,7 euro, faţă de nivelul de 1,83 de euro de la începutul lunii septembrie, au indicat datele publicate de Oil Bulletin. În ceea ce privește prețul motorinei, aceasta ajunsese la 1,47 euro pe litru, cu 10% mai ieftină faţă de nivelul de 1,6 euro pe litru de acum trei luni.

Prețuri mai mici la OMV Petrom după ce Austria a refuzat intrarea României în Schengen

Prețuri mai mici au fost aplicate de petrolişti în ultimele zile. La OMV Petrom, liderul pieţei petroliere deţinut de austriecii de la OMV, ieri litrul de benzină era mai mic cu 15 bani, iar cel de motorină cu 20 de bani, potrivit portalului e-nergia.ro.

Ieftinirile au loc şi în contextul scandalului imens provocat de refuzul Austriei de a-i acorda României accesul în spaţiul Schengen.

Cererea slabă din partea Chinei, aflată sub reguli stricte anti-COVID a avut un impact asupra cererii de petrol, la rândul lor, unele dintre cele mai mari economii ale lumii fiind ameninţate cu recesiunea, arată o analiză a CNN. Scăderea preţului nu a putut fi oprită nici măcar de decizia OPEC de a scădea producţia.

Decizia impunerii unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc

Mai departe, pieţele încă digeră decizia impunerii unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, decizie care a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Totodată, pe 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul general pe ţiţeiul rusesc aplicat de UE.

La începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia, pentru ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc. Plafonul nu se aplică însă pentru achiziţiile făcute de statele membre ale UE, acolo unde embargoul este oricum în vigoare. De asemenea, China, India sau Turcia nu fac obiectul acestui plafon. Nivelul de 60 de dolari a fost stabilit pentru a păstra totuşi Rusia în piaţa mondială astfel încât să se evite o scumpire drastică a petrolului, în contextul în care costurile de producţie pe baril sunt de circa 30 de dolari.

Carburanții standard au înregistrat prețuri mici în ultimele zile

În ceea ce privește România, datele OMV Petrom arată că după o creştere de 7% în primul trimestru al anului, au urmat o scădere de 2% a cererii în al doilea trimestru şi un minus de 3% în al treilea trimestru, consumatorii fiind clar afectaţi de preţurile foarte mari. Astfel, la nivelul primelor nouă luni din 2022 cererea a fost egală cu cea din 2021, în ciuda unui debut de an marcat de o creştere semnificativă.

De altfel, carburanții standard au înregistrat prețuri mici în ultimele zile. Aceștia s-au comercializat, joi, 8 decembrie, în România, cu prețuri cuprinse între 6.26 lei/l și 8 lei/l. Prețurile carburanților afișate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidențiată pe bonul fiscal aferent tranzacției.