Pentru a-și încasa „onorariile” cât mai discret, propagandiștii media folosesc o schemă financiară bine pusă la punct. Ingineria este destul de simplă: PSD plătește în baza unor contracte două firme deținute de consultanții de casă ai lui Dragnea, iar acestea virează banii mai departe către firmele „jurnaliștilor” și „analiștilor”. Sumele provin din subvenția plătită de stat, adică de noi toți, partidelor politice parlamentare, notează Newsweek.

Pe prima poziție în topul celor care primesc bani de la PSD este nimeni altul decât Doru Bușcu, consultant politic și editorialist.

Din 2016 și până în prezent, PSD a virat în firmele lui Bușcu sume amețitoare. Însă plățile nu se făceau direct. Banii ajungeau mai întâi la o firmă deținută de omul de casă al lui Dragnea, Horia Mihălcescu, care la rândul său redirecționa fondurile spre firma lui Doru Bușcu. Astfel, consultantul politic a primit în ultimii ani peste 440.000 euro.

În ultimele șase luni, același Doru Bușcu a mai primit pe o altă firmă suma de 250.000 euro, tot de la firma controlată de Mihălcescu.

Însă Doru Bușcu nu este singurul plătit cu bani grei de PSD. Pe aceeași listă apar nume importante ca Bogdan Chirieac sau sociologii Marius Pieleanu și Mirel Palada.

Dacă Chirieac și Pieleanu au încasat în ultimul an puțin peste 1 milion lei fiecare, Mirel Palada a obținut „doar” 213.000 lei.  

Alți „jurnaliști” care au facturat prestații pentru PSD au fost Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu-Stancu de la Luju.ro (308.216 lei prin firma Jurindex Media SRL) și Liviu Alexa, deținător al Ziar de Cluj și al NCN TV (431.000 de lei prin Pagina Ciudatului SRL).

Marius Ghilezan, „editorialist” la România liberă, dar și consilier al lui Victor Ciorbea la Avocatul Poporului, a încasat și el, prin Web Interactive Design SRL, un „mizilic” de 120.000 de lei de la partidul lui Dragnea.

Un rest de plată, 161.000 de lei, a avut și Abis Media SRL, firma Ancăi Alexandrescu, consilier al premierului Viorica Dăncilă.