Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anunțat că a depus în Parlament propunerea de amendament la OUG 130/2022 pentru completarea Legii 121/2014 privind eficiența energetică prin care facturile pentru energie să fie simplificate, astfel încât să fie „ușor parcurse și înțelese” de către consumatori.

Se vor simplifica facturile

„În martie anul acesta, am demarat discuţii cu ANRE. Vom genera o factură la nivel naţional, mult simplificată, pentru ca oricine să o poată citi – consum, suma de plată. Ne-am gândit la consumatorii din mediul rural şi preorăşenesc să o poată citi.(…) Luăm în calcul elaborarea unui contract de furnizare (…)

Avem un amendament depus în Parlament la OUG 130/2022 pentru ca facturile să fie mult simplificate pentru a fi uşor parcurse şi înţelese de consumatori. (…) ANPC nu poate suspenda activitatea unui furnizor de energie electrică. (…) Sper să avem o factură unică la nivel naţional, uşor de citit. Sperăm să treacă de voinţa parlamentară acest amendament”, a spus acesta miercuri, 19 octombrie, la dezbaterea AUR pe tema energiei, care a fost organizată de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, potrivit Agerpres.

Președintele ANPC a mai menționat de asemenea că și contractele de furnizare a energiei „vor trebui reevaluate la un moment dat”.

Potrivit lui Horia Constantinescu, printre abaterile constatate și sancționate de către ANPC se numără: citirea eronată de către operatorii de distribuție a aparatului de măsură, emiterea de facturi cu index citit deși era doar estimat, facturarea greșită ca urmare a introducerii unor date greșite.

Cum a reacționat președintele ANPC la nemulțumirile patronilor de restaurant?

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a oferit tot astăzi explicații în legătură cu nemulțumirile patronilor de restaurante din România depsre obligația de a trece lista ingredientelor folosite în lista meniului lor.

„Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă ”de toate” că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?

Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant?

Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vănd la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a declarat acesta miercuri, 19 octombrie.