Începe războiul? Armata lituaniană a primit puteri extinse la graniţa cu Belarus în urma unei creşteri accentuate a numărului de migranţi care sosesc la frontiera de est a ţării, informează DPA. Parlamentul lituanian a aprobat vineri un decret corespunzător prezentat de preşedintele Gitanas Nauseda.

Modificările vor permite soldaţilor care patrulează cu grănicerii să oprească şi să percheziţioneze vehiculele şi oamenii. De asemenea, ei vor putea folosi „echipament special”, conform decretului, care nu dă mai multe detalii.

Guvernul de la Vilnius l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce în mod deliberat un număr mare de refugiaţi la frontiera externă a UE. Ca răspuns la sancţiunile occidentale înăsprite împotriva fostei republici sovietice, Lukaşenko a anunţat la sfârşitul lunii mai că Minskul nu va mai împiedica migranţii să-şi continue deplasarea spre UE.

De atunci, Lituania se confruntă cu un aflux mare de migranţi din Orientul Mijlociu la graniţa sa de aproape 680 de kilometri cu Belarus.

Lituania a decretat stare de urgență

Ţara a declarat starea de urgenţă şi a început să construiască un gard. Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a informat recent că țara respectivă vrea să construiască o barieră la granițele sale cu Belarusul și să desfășoare armata la frontieră, pentru a descuraja intrarea migranților în țară.

Lituania vrea să construiască o barieră la granițele sale cu Belarusul. Își va defășura armata la frontieră
Decizia a fost luată după ce regimul Lukașenko a permis trecerea migranților după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Vom începe construirea unei bariere fizice suplimentare, care va separa Lituania şi Belarusul şi care va fi un semnal şi o descurajare pentru cei care organizează fluxurile ilegale de migranţi”, a declarat prim-ministrul Lituaniei într-o conferinţă de presă.

De asemenea, aceasta a mai declarat că Belarusul le oferă migranţilor zboruri spre Minsk de la Bagdad şi, posibil, Istanbul. Aceasta a spus că are dovezi găsite la cel puţin un migrant.

Sursa foto: Dreamstime