După cum susține medicul dentist american Inna Cherncel, cafeaua sau vinul nu sunt băuturile responsabile de pătarea dinților. De vină, spune ea, este ceaiul.

”Este adevărat că ceaiul pătează dinții mai mult decât cafeaua, datorită concentrației sale ridicate de tanin”, spune Chern, adăugând că taninul este un grup de compuși amari și astringenți.

Când vine vorba de pătarea dinților, dr. Chern spune că nu toate ceaiurile au același efect. Unele sunt mai predispuse la pătarea dinților decât altele. Pentru că totul depinde de conținutul de tanin din ceai.

„Cantitatea de tanin dintr-un anumit soi de ceai variază în funcție de producător, dar cu siguranță ceaiul negru și Oolong au cea mai mare cantitate, în timp ce ceaiul verde are o cantitate mult mai mică.” Dr. Chern spune că multe ceaiuri din plante nu conțin tanin. „Ceaiurile fără tanin sunt cele de ghimbir, măceșe, mușețel, iasomie și hibiscus”, spune medicul.

Doar pentru că ceaiul negru și ceaiul oolong au o cantitate mare de tanin nu înseamnă că ar trebui să le evităm. Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la scăderea riscului bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și bolii Parkinson. Ceaiul Oolong este legat de scăderea inflamației și este benefic pentru sănătatea creierului.

Cum să preveniți pătarea dinților când beți ceai:

1. Adăugați puțin lapte în ceai

2. Puteți sorbi ceaiul cu un pai, diminuând astfel contactul băuturii cu dinții

3. Beți apă și spălați-vă pe dinți după ce ați consumat ceaiuri bogate în tanin