Anica Hobinca este primul român cu locuinţă din materiale de tip B care beneficiază de pe urma poliţei obligatorii de asigurare a locuinţei. Bătrâna moldoveancă în vârstă de 88 de ani a primit 10.000 de euro de la PAID ca urmare a distrugerii integrale a bordeiului în care trăia.

Potrivit informaţiilor capital.ro, locuinţa a fost distrusă integral de o alunecare de teren. În localitatea ieşeană Moţca există 1.774 de locuinţe dintre care 67 deţin o poliţă de asigurare în ciuda faptului că multe case sunt expuse an de an la riscul unor alunecări de teren.

Din data de 15 iulie până în prezent, PAID a a avizat 75 de dosare de daună , achitat 32 de daune dintre care două totale(câte una pentru fiecare tip de locuinţe asigurate). Valoarea totală a daunelor se ridică la 290.000 de lei. În România deţin o poliţă PAD doar 791.728 de locuinţe din cele peste 8 milioane existente potrivit ultimului recensământ. Poliţa obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor presupune o primă anuală de 10 euro şi o valoarea asigurată de 10.000 de euro pentru locuinţele de tip B(cu structura din pământ sau lemn netratat termic) şi o primă de 20 de euro şi valoarea asigurată de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A( structură de beton, cărămidă, lemn tratat sau piatră).

Potrivit legii, toate persoanele care deţin o locuinţă neasigurată împotriva dezastrelor sunt pasibile de amendă de la 100 la 500 de lei.