Uniunea Europeană prelungește până în 2027 obligația stocării a 90% din capacitatea de gaze naturale
Uniunea Europeană (UE) va menține obligația pentru statele membre de a constitui stocuri de gaze naturale la un nivel de minimum 90% până la sfârșitul anului 2027, potrivit unui nou regulament adoptat de Parlamentul European și Consiliu. Europarlamentarul PNL Virgil Popescu a anunțat marți că, prin această măsură, se urmărește asigurarea securității energetice înainte de sezonul rece și eliminarea eventualelor distorsiuni de pe piața gazelor.
„Am prelungit până la sfârșitul anului 2027 obligația de constituire de stocuri de gaze naturale la un nivel de 90%! Am eliminat țintele intermediare de înmagazinare cu scopul de a înlătura manipulările pe piața gazelor, pentru a asigura flexibilitate și predictibilitate”, a transmis Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook, după votul din Parlamentul European.
Reguli clare privind atingerea și ajustarea țintelor de stocare în UE
Documentul aprobat modifică Regulamentul (UE) 2017/1938 și redefinește rolul stocării gazelor naturale în contextul aprovizionării înainte de sezonul de iarnă. Noile prevederi obligă statele membre să atingă ținta de stocare de 83% pentru toate instalațiile de înmagazinare subterană conectate direct la piața națională, în perioada 1 octombrie – 1 decembrie a fiecărui an.
De asemenea, în situații de piață dificile, țările membre pot solicita o abatere de până la patru puncte procentuale față de nivelul obligatoriu de stocare, dacă justifică decizia în fața Comisiei Europene.
„În cazuri bine justificate de condiții de piață nefavorabile persistente și cu condiția ca securitatea aprovizionării Uniunii și a statelor membre să nu fie subminată, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19 pentru a modifica prezentul regulament prin creșterea abaterii permise pentru statele membre, …, cu până la patru puncte procentuale”, a explicat europarlamentarul PNL.
Totodată, dacă situația o impune, statele membre pot opta pentru un volum de stocare inferior cu până la 1,55%, însă decizia trebuie notificată și fundamentată în fața Comisiei Europene.

Regulamentul, aplicabil imediat la nivelul UE
Regulamentul va intra în vigoare imediat după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind obligatoriu și direct aplicabil tuturor statelor membre.
Potrivit evaluării Comisiei, factorii luați în considerare includ nivelul de umplere a depozitelor, perspectivele de aprovizionare sezonieră și eventualele indicii de manipulare a pieței gazelor. Printre măsurile permise se numără și reducerea cererii de gaze pentru a compensa eventuale scăderi ale volumului stocat.
Prin aceste măsuri, Uniunea Europeană își consolidează strategia de prevenire a crizelor energetice și de asigurare a stabilității pe piața gazelor, mizând pe flexibilitate și o supraveghere mai strictă a stocurilor înainte de fiecare sezon rece.
Postarea integrală a lui Virgil Popescu
Obligația de a menține stocurile de gaze naturale la 90% a fost extinsă până la sfârșitul lui 2027, iar țintele intermediare au fost eliminate pentru a preveni manipularea pieței, potrivit europarlamentarului Virgil Popescu. Noul regulament european permite și abateri de la aceste praguri în condiții speciale, cu acordul Comisiei Europene. Măsurile devin aplicabile imediat după publicare.
„Am prelungit până la sfârșitul anului 2027 obligația de constituire de stocuri de gaze naturale la un nivel de 90%! Am eliminat țintele intermediare de înmagazinare cu scopul de a înlătura manipulările pe piața gazelor, pentru a asigura flexibilitate și predictibilitate.
Am votat pentru adoptarea modificării REGULAMENTULUI PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938 în ceea ce privește rolul înmagazinării gazelor în asigurarea aprovizionării cu gaze înainte de iarnă.
Ce prevede:
Statele membre se asigură că obiectivul de constituire de stocuri de 83 % pentru capacitatea agregată a tuturor instalațiilor de înmagazinare subterană a gazelor care sunt situate pe teritoriul lor și care sunt direct interconectate la o zonă de piață de pe teritoriul lor și pentru instalațiile de înmagazinare este atins în orice moment între 1 octombrie și 1 decembrie ale fiecărui an.
Statele membre pot decide să se abată cu până la patru puncte procentuale de la obiectivul de constituire de stocuri stabilit la alineatul (1) pentru fiecare stat membru în cazul în care condițiile de piață sunt nefavorabile pentru constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare subterană a gazelor.
În cazuri bine justificate de condiții de piață nefavorabile persistente și cu condiția ca securitatea aprovizionării Uniunii și a statelor membre să nu fie subminată, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19 pentru a modifica prezentul regulament prin creșterea abaterii permise pentru statele membre, …, cu până la patru puncte procentuale.
În evaluarea sa, Comisia ține seama în special de nivelul de umplere a instalațiilor de înmagazinare din statele membre, de aprovizionarea globală cu gaze, de perspectivele privind aprovizionarea sezonieră ale ENTSOG și de indiciile privind manipularea pieței. De asemenea, poate lua în considerare măsurile statelor membre, cum ar fi implementarea unor măsuri de reducere a cererii de gaze care să permită reduceri echivalente ale consumului de gaze în următorul sezon de extracție.
Totodată, statele membre pot decide să se abată de la volumul prevăzut vizând un volum inferior cu cel mult 1,55 %. Înainte de a recurge la oricare dintre abaterile prevăzute, fiecare stat membru consultă Comisia și își motivează decizia fără întârzieri nejustificate.
Prezentul regulament intră în vigoare și se aplică din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre”, a scris europarlamentarul PNL.