Guvernul Orban este extrem de grăbit. După ce a primit votul de învestitură în Parlament și a depus jurământul la Palatul Cotroceni, s-a luat deja prima decizie. Surse politice spun că PNL și Klaus Iohannis au decis ca propunerea României pentru postul de comisar european este europarlamentarul Siegfried Mureșan. Totul s-ar întâmpla chiar mâine dimineață.

Totodată, alte surse din PNL spun că Siegfried Mureșan va fi confirmat oficial mâine seară.

Imediat după învestire, Orban a vorbit despre problemele de ultimă oră pe care noul Guvern va trebui să le rezolve. „Sunt situaţii în care este posibil să folosim şi procedura angajării răspunderii, cum este prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede pensionarea anticipată a aproximativ 2.800 de magistraţi. (…) Dacă nu se va putea adopta prin procedură parlamentară normală, este posibil să angajăm răspunderea”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

El a mai indicat că Guvernul va formula o propunere de comisar european după consultarea şefului statului şi după audierea candidatului în comisiile de specialitate ale Parlamentului. „Vom lua decizia de desemnare a unui candidat cât mai repede posibil, cu consultarea preşedintelui României şi solicitând audierea în Parlamentul României”, a afirmat Orban.

Totodată, potrivit liderului PNL, procedura de numire a procurorilor-şefi este o prioritate a Guvernului. „Cu siguranţă vom adopta o hotărâre de Guvern care să stabilească creşterea salariului minim după o analiză profundă şi serioasă care poate fi făcută într-un timp scurt şi după consultarea partenerilor sociali”, a adăugat Ludovic Orban.