Situație controversată în Sri Lanka, țara care se află în pragul un grave crize economice şi monetare. Potrivit ultimelor informații, a fost declarată stare de urgenţă alimentară, în contextul în care băncile private, rămase fără valută, nu mai pot finanţa importurile, relatează AFP.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Gotabaya Rajapaksa, care a declarat că a dispus adoptarea de măsuri de urgenţă pentru a contracara tezaurizarea zahărului, orezului şi altor alimente esenţiale.

În același timp șeful statului Sri Lanka a mai numit un ofiţer superior ar armatei în postul de „comisar general pentru servicii esenţiale, însărcinat cu coordonarea aprovizionării cu orez, zahăr şi alte bunuri de consum”.

Amintim faptul că s-a ajuns într-o astfel de situație după ce Guvernul a majorat sancţiunile împotriva stocurilor de bunuri alimentare, în contextul în care în faţa magazinelor se formează lungi cozi de aşteptare. Măsura vine în urma creşterii puternice a preţului la zahăr, orez, ceapă şi cartofi în această ţară de 21 de milioane de locuitori, care suferă de asemenea de penurii de lapte praf, kerosen şi gaz pentru gătit.

Sri Lanka rămâne fără alimente de bază

În același timp toate penuriile vin în plin val de COVID-19, care face în prezent peste 200 de victime pe zi. Amintim faptul că de la începutul pandemiei, Sri Lanka a înregistrat oficial 436.081 de contaminări şi 8.991 de decese.

Totodată, prăbuşirea turismului începând cu martie 2020 din cauza pandemiei a dus la o contractare de 3,6% a economiei anul trecut şi a afectat rezervele de valută. Cu scopul de a economisi, guvernul a interzis importurile a numeroase produse neesenţiale precum vehicule, echipamente sanitare, dar şi uleiuri alimentare sau chiar curcuma, condiment important în bucătăria locală.

În ceea ce privește reacția importatorilor, aceștia spun că nu mai pot procura dolarii necesari pentru achiziţia autorizată a anumitor produse şi medicamente. La rândul său, ministrul Energiei, Udaya Gammanpila, le-a cerut şoferilor să consume carburant cu parcimonie, pentru ca ţara să îşi poată folosi valuta pentru achiziţia esenţială de medicamente şi vaccinuri.

Un colaborator al preşedintelui a atras  și el un semnal de alarmă în acest context. Acesta a declarat că până la sfârşitul anului ar putea fi introdusă măsura raţionalizării carburantului, dacă nu se va reduce consumul.

Trebuie menționat faptul că în urmă cu două săptămâni, Banca Centrală din Sri Lanka a majorat dobânda cu scopul de a sprijini moneda locală. Rezervele sale de schimb au scăzut la 2,8 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iulie, comparativ cu 7,5 miliarde de dolari în noiembrie 2019, în momentul în care guvernul actual a preluat conducerea ţării.