Alertă alimentară în România! Au fost retrase imediat de pe rafturi. Reprezintă un pericol pentru sănătate

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că va retrage din magazine produsul Alpro Cocos BIO de 1 litru după ce s-a descoperit că prezintă oxid de etilenă. ANSVSA spune că magazinele care retrag acest produs sunt Carrefour, Metro, Auchan și Selgros.

„Într-unul dintre produsele noastre, aflat sub marca Alpro, și anume Alpro Cocos BIO, 1L, a fost utilizată guma de guar (E412), agent de îngroșare, care a fost contaminat, prin alăturare, în timpul transportului, din cauza unui lot transportat anterior de plante tratate cu oxid de etilenă, o substanță interzisă în alimentele din Europa. Loturile menționate sunt izolate și bine identificate.”, arată informarea.

ANSVSA informează că produsele au fost rechemate pentru a elimina orice suspiciune cu privire la această băutură. Mai mult decât atât, rechemarea se aplică pentru următoarele loturi: 22.11.2021; 29.11.2021; 03.01.2022; 17.01.2022.

Amintim că persoanele care au cumpărat acest produs ar trebui să îl returneze la magazinul de la care a fost cumpărat până la data de 18.09.2021. Consumatorii vor primi contravaloarea prin prezentarea bonului fiscal.

De ce s-au retras trei milioane de alimente de pe piață

Mihai Ponea, Directorul General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor, a precizat, în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3, motivul pentru care în ultima perioadă au fost retrase trei milioane de alimente de pe piață.

„În ultimile luni întradevăr ANSVSA a retras de pe piață în jur de 3 milioane de produse alimentare. Dar în urmă analizelor efectuate nu s-a identificat în aceste produse oxidul de etilena. Motivul retragerii a fost principiul precauției.”, a explicat Mihai Ponea.

În plus, acesta a explicat ce este, de fapt, oxidul de etilenă, și de unde a pornit suspiciunea că a ajuns în alimentele care se vând la noi în țară.

„Acel aditiv E410 în componență căruia avem acea humă, este un abore de caruba din Asia, care pe timpul transportului a fost tratat cu un dezinfectant. Lucru interzis în Europa și permis în țările asiatice.

Când s-a constatat că în acest aditiv există cantități infime de oxid de etilenă, oxidul de etilenă a intrat în compoziția E410 care a intrat în înghețată, sucuri și alte produse alimentare.

În ceea ce privește retragerile și rechemările de pe piață, ANSVSA face acest lucru prin reglementări naționale și europene. Zeci de tiruri. săptămânal, cu alimente sunt confiscate, pe diferite motive de neconformitate, înainte de a ajunge la raft.

Dar atunci când un produs a ajuns în frigiderul consumatorului, este obligatoriu să anunțăm, astfel încât să evităm riscul.

Repet, acest oxid de etilenă nu a fost identificat în produsele retrase. E doar pe principiul precauției.” a mai precizat acesta.

Sursă foto: Pixabay.com