Acest lucru nu este nimic altceva decât o nouă încercare de a-i slăbi puterea lui Liviu Dragnea în partid și de a lăsa PSD descoperit. Foștii puciști s-au regrupat unul câte unul în partidul lui Victor Ponta, care încearcă să se impună electoral ca o parte mai bună a social democraților. În realitate, sunt aceiași oameni care au mințit ani de zile poporul la televizor. Nu sunt cu nimic mai buni decât foștii lor colegi, iar reproșurile la adresa acestora sunt de-a dreptul ridicole, în contextul în care cam toți s-au aflat în funcții cheie în stat până nu demult.

Plecarea lui Mihai Tudose la Pro România, dublată de ieșirea Gabrielei Firea a fost de fapt un mesaj subliminal către primarii social-democrați. „Guvernul nu vă va da bani, noi suntem din ce în ce mai puternici și vom putea destitui oricând executivul, deci veniți alături de noi, căci în curând vom avea puterea”.

Soluția probabil a fost gânditî după aderarea lui Adrian Țuțuianu în Pro România. Lider autoritar în PSD Dâmbovița, acesta a promis că vă aduce 20-30 de primari alături de noul să partid. Doar că aceștia au spus pas unul câte unul, arătând cu degetul către fondurile de la bugetul de stat, care se află, evident în mâinile lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Și atunci, primarii trebuiau să primească o garanție și anume că banii vor veni pentru că Guvernul Dăncilă poate pica oricând.

În realitate, însă nici Pro România, nici PNL și nici USR nu doresc înlocuirea executivului format din PSD – ALDE. Și asta pentru că pe de o parte ar avea foarte multe de încasat negativ din punct de vedere electoral, atunci când nu ar putea duce la bun sfârșit promisiunile PSD, iar pe de alta nu s-ar înțelege pentru funcția de premier. Cine ar înlocui-o pe Viorica Dăncilă? Ludovic Orban? Dacian Cioloș? Victor Ponta? Numele pe care Klaus Iohannis nu le agrează.

În teritoriu, Pro România stă destul de slab din punct de vedere logistic. În schimb PSD continuă să fie foarte disciplinat și puternic, iar electoratul este de obicei loial. Este foarte greu de convins un votant PSD să aleagă un alt partid. Liderii de stânga, chiar și cei cu capital de imagine colosal, nu au fost niciodată preferați ei ca personaje în detrimentul partidului. Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla acum.

Din această dispută PSD vs PSD, cel mai câștigat poate ieși PNL, care nu trebuie decât să prezinte românilor soluții la problemele deja actuale. La ultimele alegeri europarlamentare, situația de acum era similară, doar că atunci lupta se dădea pe dreapta PDL vs PMP.

Vasile Blaga mergea în toată țara și striga sloiganuri anti Traian Băsescu în loc să se concentreze pe lupta cu PSD. Acest lucru nu i-a adus nimic altceva decât cel mai jenant scor din istoria partidului pe care-l conducere. Acum PNL trebuie doar să facă ce a făcut PSD în urmă cu cinci ani. Să privească de pe margine măcelul Pro România – PSD