Adunarea Supremă a Poporului din Coreea de Nord, parlamentul unicameral al acestei ţări izolate, a aprobat o măsură de interzicere a fumatului în multe spaţii publice, a relatat joi agenţia oficială de ştiri KCNA, conform DPA, citate de Agerpres.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri, Adunarea Supremă a vorbit despre imperativul de a oferi „medii de viaţă mai cultivate şi igienice”, conform KNCA.

Legea stipulează că fumatul este interzis în transportul public şi în anumite spaţii, cum ar fi centrele de educaţie politică şi ideologică, alte instituţii educaţionale, teatre şi cinematografe, precum şi instituţii medicale şi de sănătate publică, a adăugat agenţia oficială de presă.

Măsura ar fi fost adoptată în unanimitate, un lucru de aşteptat într-un regim autoritar ca cel din Coreea de Nord.

DPA reaminteşte că liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost fotografiat fumând în multe ocazii.

Cum se apără Coreea de Nord de COVID-19

Pe de altă parte, Coreea de Nord a luat măsuri extreme pentru a se apăra de coronavirus, inclusiv prin instalarea de mine terestre în zonele de graniţă cu China, a informat marţi Serviciul naţional de informaţii al Coreei de Sud (NIS), într-o şedinţă cu uşile închise la parlament, relatează Yonhap.

Coreea de Nord se teme că răspândirea COVID-19 ar putea avea rezultate catastrofale în ţară, având în vedere infrastructura sa medicală precară, a indicat NIS în cadrul reuniunii Comisiei pentru informaţii a Adunării naţionale (parlamentul unicameral).

„Din moment ce nu există mijloace fizice sau tehnice pentru a face faţă coronavirusului, în Coreea de Nord există un fel de traumă a coronavirusului”, a relatat după şedinţă un deputat din opoziţia sud-coreeană, Ha Tae-keung (Partidul Puterii Populare).

Potrivit NIS, un document de la o reuniune din 27 februarie a Partidului muncitoresc, la putere în Coreea de Nord, a avertizat că până la 500.000 de oameni ar putea muri dacă virusul se răspândeşte în ţară.

„Nordul şi-a blocat frontierele şi a amplasat mine terestre în regiuni ale frontierei cu China”, a spus Ha.

Legislaţia privind situaţiile de urgenţă din Coreea de Nord stipulează că oficialii care eşuează în a controla boala pot fi condamnaţi la moarte, a menţionat NIS.