Slovenia a suspendat utilizarea vaccinului Johnson & Johnson după decesul unei femei, care a murit în urma unei hemoragii cerebrale şi a cheagurilor de sânge la câteva zile după ce a primit doza.

Ministrul Sănătăţii: Suspendarea temporară a vaccinărilor va deveni permanentă

Un comitet de experţi a confirmat într-un raport că tânăra a decedat din cauza unei trombocitopeniei imune protrombotice, cauzată de distrugerea autoimună a trombocitelor, o complicaţie rară indusă de vaccin.

„Suspendarea temporară a vaccinărilor cu Janssen, în vigoare în prezent, va deveni permanentă”, a declarat ministrul sloven al Sănătăţii într-o conferinţă de presă după publicarea rezultatelor.

Vaccinările cu AstraZeneca, care utilizează aceeaşi tehnologie a „vectorului viral” ca şi Johnson & Johnson şi, de asemenea, considerat răspunzător pentru câteva cazuri rare de tromboză din cauza cheagurilor de sânge, vor fi „foarte probabil” abandonate, a spus Bojana Beovic, şeful grupului de specialişti care consiliază guvernul cu privire la vaccinări.

Acest deces a fost al doilea caz cunoscut în ţară după cel al soţiei unui diplomat sloven în misiune la Paris, decedată în mai după ce a primit o doză de Johnson & Johnson.

Efectele rapelului cu vaccinul Johnson & Johnson

Conform unui studiu efectuat de compania americană Johnson & Johnson, doza de rapel a vaccinului a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe de Covid-19.

Administrat în doză dublă, vaccinul Johnson & Johnson oferă protecție 100% contra formelor severe de Covid-19. Acest studiu a mai scos în evidență faptul că rapelul a fost eficient în proporție de 94% în prevenirea infecțiilor simptomatice cu Covid și 75% eficient în ansamblu atunci când a fost administrat la 56 de zile după doza inițială.

”Vaccinul nostru cu o singură doză generează răspunsuri imune puternice și asigură imunitate de lungă durată”, a declarat Mathai Mammen, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al unității de medicamente al Johnson & Johnson, potrivit Emergency-live.

”Când se administrează un rapel al vaccinului Johnson & Johnson Covid-19, puterea protecției împotriva Covid-19 crește în continuare”, a adăugat acesta.

Studiile clinice recent efectuate au demonstrat o eficacitate de 75% împotriva formelor severe/critice de Covid-19 cu o singură doză și o eficacitate de 100% după o a doua doză.

”În plus, studiul nostru de fază 3 a constatat că o a doua doză administrată la 56 de zile după prima doză a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe/critice de Covid-19 la cel puțin 14 zile după ultima vaccinare”, anunță compania.

Este important de subliniat faptul că estimările de eficacitate ale vaccinării cu J&J au rămas stabile și nu a existat nicio dovadă de reducere a eficacității în timp nici înainte de apariția variantei Delta, nici după ce aceasta a devenit tulpina dominantă în SUA.