Conform unui studiu efectuat de compania americană Johnson & Johnson, doza de rapel a vaccinului a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe de Covid-19.

Administrat în doză dublă, vaccinul Johnson & Johnson oferă protecție 100% contra formelor severe de Covid-19. Acest studiu a mai scos în evidență faptul că rapelul a fost eficient în proporție de 94% în prevenirea infecțiilor simptomatice cu Covid și 75% eficient în ansamblu atunci când a fost administrat la 56 de zile după doza inițială.

”Vaccinul nostru cu o singură doză generează răspunsuri imune puternice și asigură imunitate de lungă durată”, a declarat Mathai Mammen, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al unității de medicamente al Johnson & Johnson, potrivit Emergency-live.

”Când se administrează un rapel al vaccinului Johnson & Johnson Covid-19, puterea protecției împotriva Covid-19 crește în continuare”, a adăugat acesta.

Eficacitate de 100% după a doua doză

Studiile clinice recent efectuate au demonstrat o eficacitate de 75% împotriva formelor severe/critice de Covid-19 cu o singură doză și o eficacitate de 100% după o a doua doză.

”În plus, studiul nostru de fază 3 a constatat că o a doua doză administrată la 56 de zile după prima doză a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe/critice de Covid-19 la cel puțin 14 zile după ultima vaccinare”, anunță compania.

Este important de subliniat faptul că estimările de eficacitate ale vaccinării cu J&J au rămas stabile și nu a existat nicio dovadă de reducere a eficacității în timp nici înainte de apariția variantei Delta, nici după ce aceasta a devenit tulpina dominantă în SUA.

În urma rezultatelor excelente ale studiului intitulat ”Ensemble 2”, care confirmă eficacitatea vaccinului cu doză unică plus o doză de rapel, Johnson & Johnson intenționează să depună o cerere la Agenția Europeană pentru Medicamente (Ema) pentru un pachet complet care include doza unică plus o doză de rapel a vaccinului său Covid-19.

În prezent, în România, cei vaccinați cu Johnson & Johnson au indicație de a face rapel de preferat cu vaccin ARN mesager.

Medicul Valeriu Gheorghiță anunțat recent s-a hotărât, pe baza indicațiilor specialiștilor, ca cei imunizați cu Johnson&Johnson să aibă indicație de a face rapel de preferat cu vaccin ARN mesager (Pfizer sau Moderna). Cei care doresc vor putea să facă rapelul tot cu Johnson & Johnson, mai spune coordonatorul CNCAV.