UPDATE: Preşedintele sindicatului Impact BRD, Cristian Mocanu, spune că a auzit din presă de potenţialele demiteri dar că sindicatul a stabilit deja o întâlnire cu conducerea pentru a vedea despre ce este vorba. Pe de altă parte, directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa afirmă  că nu vor fi concedieri însă vor fi încurajate “plecările naturale”.
Întrebat de ‘Les Echos’ de ce continuă să scadă acţiunile Societe Generale, după măsurile anunţate luni privind reducerea costurilor şi vânzarea de active, Oudea a răspuns că în acest moment toate acţiunile băncilor sunt în degringoladă din cauza neîncrederii faţă de evoluţia crizei datoriilor din Grecia şi din zona euro în ansamblu, chiar dacă BCE a dat asigurări că asigură lichidităţi sectorului bancar.

Şeful Societe Generale susţine că situaţia financiară a băncii a fost prezentată în mod transparent, bilanţul este solid, banca deţine mijloacele de finanţare a activităţilor iar expunerea la obligaţiunile suverane europene nu reprezintă o miză, în special în cazul Greciei.

De asemenea, Societe Generale va acţiona în sectorul investiţiilor, a cheltuielilor de funcţionare şi remuneraţie a angajaţilor, pentru a atinge obiectivul de reducere cu 5% a cheltuielilor la divizia de investiţii. La divizia de retail, a adăugat Oudea, sunt prevăzute concedieri în Rusia, Polonia, România şi Egipt.

Luni, banca a anunţat că va debloca până la 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) din capital până în 2013 prin vânzarea de active, îmbunătăţindu-şi indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 100 puncte de bază.

‘Expunerea Societe Generale la criza datoriilor suverane (Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania) este scăzută şi foarte uşor de gestionat, în orice tip de scenariu final. Afacerile grupului sunt profitabile, nivelul lichidităţilor este extrem de satisfăcător, aşa cum sunt şi nivelurile de solvabilitate. Pe baza solidităţii băncii şi cu convingerea că o nouă perioadă a început după vara lui 2011, Grupul a decis să accelereze şi să adopte executarea planului său strategic. Prin urmare banca va putea îndeplini noile cerinţe de reglementare Basel III, având un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 9% la sfârşitul lui 2013, fără o majorare de capital’, a declarat luni Frederic Oudea.

Expunerea Societe Generale la statele periferice ale zonei euro este de 4,3 miliarde de euro, mai puţin de 1% din portofoliul de active al băncii. La 9 septembrie 2011, expunerea băncii la obligaţiunile suverane elene era de 900 milioane de euro.

Luna trecută, Societe Generale a anunţat că profitul său net a scăzut în trimestrul doi din 2011 cu 31%, la 747 milioane de euro (1,07 miliarde de dolari), în special din cauza expunerii la Grecia.

Băncile franceze, cu o expunere ridicată la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au înregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, după ce la sfârşitul săptămânii trecute surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că agenţia de evaluare financiară Moody’s ar putea retrograda ratingurile celor mai mari bănci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA şi Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverană a Greciei.

În 15 iunie, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franţa. Agenţia a precizat că în cazul BNP Paribas şi Credit Agricole este puţin probabil ca procesul de revizuire să conducă la o retrogradare mai mare de o treaptă. În schimb, în cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii şi depozite să fie retrogradate cu până la două trepte. Intervalul de trei luni, necesar în general pentru finalizarea analizelor Moody’s, se apropie de sfârşit săptămâna acesta, au declarat sursele anonime.

Marţi dimineaţă, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale înregistrau un declin semnificativ, după ce luni au scăzut cu aproximativ 10%.