Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară care vor fi condițiile în urma cărora va fi introdusă carantina la nivel local.

Astfel, autoritățile vor fi obligate să introducă restricții zonale dacă se ajunge la peste 1.200 de noi infecții cu coronavirus pe zi, a explicat Orban, într-o emisiune televizată.

”Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri”

”Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate să spun peste 1.200 deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic”, a spus Orban, în direct la Digi 24 Tv.

”Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Putem să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a adăugat șeful Executivului.

În context, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat luni seară, de asemenea la Digi 24, că paramentrii pentru a se lua o decizie privind introducerea în carantină a unei localități ar fi 3 cazuri de infectare la mia de locuitori.

”Fiecare pacient are patologia lui”

”De exemplu, dacă urmărim paturile din terapie intensivă, le evaluăm zilnic. El nu este raportat la un număr de cazuri grave, care ori vin la internare ori sunt pe secții și se agravează, ci raportat la un număr de cazuri care pleacă din terapie intensivă, cele care se vindecă sau cei care decedează.

Evaluarea pe care noi o facem zilnic ne dă și un prognostic viitor pentru o terapie intensivă, dar și un prognostic viitor pentru boală în general. Sunt comorbidități, nu sunt comorbidități, fiecare pacient are patologia lui.

Evaluăm zilnic numărul de cazuri de la o zi la alta. Le evaluăm săptămânal, facem acea raportare pe care am văzut-o. Evaluăm la 14 zile ca o perioadă de incubație în care şi acea izolare spunem că s-a consumat boala, a declarat Nelu Tătaru.