Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja

Ministrul a subliniat că România va avea un miliard de metri cubi de gaze în plus, începând de anul acesta.

„România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport.

Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenția asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Autoritățile din România vor să reducă dependența de gazele rusești

Amintim că ministrul Economiei a vorbit anterior despre prețul gazelor naturale și dependența de resursele rusești. Astfel, Florin Spătaru a spus că autoritățile au luat în calcul mai multe soluții pentru a crește „pas cu pas” independența energetică.

„România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Această dependență poate fi redusă pas cu pas”, a declarat Florin Spătaru la Antena 3.

Conform declarației făcută de ministru, s-a ajuns la o serie de soluții aplicabile pentru a reduce treptat dependența României faţă de zonele unde există conflict, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu marile companii.

„Am creat la nivelul ministerului Economie un grup de lucru şi am chemat asociațiile profesionale şi companiile pentru a vedea acre este impactul acestui conflict care acoperă Ucraina, dar vorbim şi de Federația Rusă şi de Belarus. Toate aceste zone de conflict din care veneau o parte din materiile prime si materiale. Avem un impact pe industria metalurgică din cauza regimului de sancţiuni pe care şi România îl aplică. Vorbim şi de sectorul auto. Marile companii caută soluţii pentru a se aproviziona din alte surse.

În acest sens am trimis adrese către ANAF şi către MAI adrese prin care vom aloca persoana suplimentar pentru accesul în vămi pentru a fluidiza traficul. O altă soluţie ar fi de a redirecționa traficul pe Dunăre către porturile de la Galaţi şi Brăila. Asta ar fi o etapă suplimentară pentru a veni cu nave cu pescaj care să poată să vină în acea zonă. Avem o perioadă de 3 luni de zile în care Legea kurzarbeit încă funcționează”, a completat ministrul Economiei.