Numărul cazurilor noi de coronavirus s-a menţinut pe un trend ridicat în ultimele zile. În ultimele 24 de ore au mai fost confirmate alte 420 de cazuri, ceea ce urcă bilanțul total la peste 28.000. Două treimi dintre aceştia, aproximativ 20.000 de persoane infectate, au fost declarate vindecate, dar bilanţul deceselor a ajuns la 1.708, iar în acest moment sunt 224 de cazuri grave, în secţiile de terapie intensivă.

Nelu Tătaru dă cea mai proastă veste

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, atrage atenţia asupra menţinerii tendinţei de creştere a numărului de cazuri. Totul se întâmplă de la relaxarea restricţiilor. Mai mult, populaţia respectă din ce în ce mai greu regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

„Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât și partea de populație, au în continuare acea tendință de a menține doar parțial aceste restricții. Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână, avem un început de transferuri de pacienți din terapii intensive din diferite spitale, către alte spitale care au locuri în aceste terapii.

Avem un număr scăzut de locuri în terapiile intensive din București. Suntem într-un moment în care cu toții trebuie să gestionăm o situație. A fost 1 iulie, trebuia să existe niște măsuri de relaxare, le-am amânat, avem în continuare focare în desfășurare, avem în continuare focare care se nasc. Ține doar de noi și de acel spirit civic de cooperare a populației civile în respectarea acestor reguli”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru a mai anunţat că la acest sfârşit de săptămână se stabilesc condiţiile în care s-ar putea deschide spaţiile interioare ale restaurantelor, dar, între timp, se intensifică verificările privind respectarea regulilor de protecţie sanitară la nivel naţional şi, în special, în zonele turistice şi comerciale aglomerate.