Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a vorbit, sâmbătă despre impozitarea pensiilor speciale şi despre singura categorie pe care ea o vede exceptată de la această măsură. Decizia este însă în mâinile Parlamentului, recunoaşte ministrul.

Dacă va fi promulgată, legea va duce la impozitarea de 10% pentru tot ce depășește 2.000 de lei, iar pentru diferență, atâta vreme cât sare de 7.000 de lei, se va aplica procentul de 85%.

“În mod evident trebuie să fie exceptată de la orice discuție pe care o facem cu privire la pensiile speciale”

“Singura excepție pe care o văd în această privință este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte și care, în mod evident, trebuie să fie exceptată de la orice discuție pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată”, a declarat Violeta Alexandru, invitată la România TV.

Cine va suferi cel mai mult din cauza impozitării pensiilor speciale?

Ministrul Muncii a explicat şi ce categorie de pensionari va fi cea mai afectată de această măsură. Este vorba despre magistraţi, judecători şi procurori. Aceştia au pensii care ajung şi la 19.000 de lei. “Eu nu judec, e ușor să comentezi fără să ții cont de incompatibilitățile acestora”, precizează Violeta Alexandru.

“Cei mai afectați vor fi cu siguranță magistrații, judecătorii și procurorii. Aici pensiile se duc și la 19.000 RON. Eu nu judec, e ușor să comentezi fără să ții cont de incompatibilitățile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON”, a declarat ministrul Muncii.

“Legi speciale, care nu se bazează pe criteriul contributivității, așa cum ar fi normal”

Violeta Alexandru a arătat şi care ar trebui să fie în România, în opinia ei, pensia maximă bazată pe sistemul contributivităţii: aceasta nu ar trebui să fie mai mare de 8.000 – 8.500 de lei.

“Acesteia dacă i se aplică procentul de 85% la diferența dintre 7.000 și 8.000 sau 8.500… n-ar fi foarte rău. Problema se pune într-adevăr la aceste categorii care au avut după părerea mea acces la decizii cu instrumentele specifice campaniilor de convingere a decidenților și care au beneficiat de legi speciale, dar care, repet, nu se bazează pe criteriul contributivității, așa cum ar fi normal”, a mai precizat, sâmbătă, ministrul Muncii.