Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 19 decembrie sesizarea USR referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, au precizat, joi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR. Parlamentarii USR au reclamat că patru dintre cei nouă membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Este vorba despre Leonardo Badea, Jozsef Birtalan, Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi Gabriela Socol.

„Dintre cei nouă membri ASF, noi considerăm că patru, este posibil, să nu îndeplinească condiţiile de eligibilitate prevăzute de OUG 93/2012. De doi dintre ei suntem siguri – Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi domnul Jozsef Birtalan. Mai sunt alţi doi membri în conducerea ASF de care suntem mai puţin siguri, dar este posibil să nu corespundă nici ei – Leonardo Badea şi Gabriela Socol. Există un articol în ordonanţă care obligă parlamentarii atunci când evaluează candidaţii să verifice dacă au experienţă în domeniile financiar, instituţii financiare nonbancare şi instituţii de credit de cel puţin 8 ani, după absolvirea studiilor universitare cu licenţă. Doi dintre cei patru, din punctul nostru de vedere, nu au absolut nicio experienţă, au fost parlamentari, au fost secretari de stat, au avut funcţii publice, dar acestea nu sunt profesii şi nu îţi dau vechime într-o profesie tehnică. (…) Se pune întrebarea dacă profesorii universitari au această experienţă. Legea nu detaliază, CCR nu a explicat, deşi au fost două precedente. Nu s-a lămurit că dacă eşti profesor universitar în domeniul economic, îndeplineşti condiţia”, a declarat, Mihai Alexandru Badea, consilierul pe probleme juridice al grupului USR de la Camera Deputaţilor, citat de Agerpres.

USR susține că Leonardo Badea nu îndeplineşte condiţia de vechime, el ocupând de-a lungul timpului mai multe funcţii şi demnităţi: deputat şi senator, preparator, asistent, lector, secretar ştiinţific al consiliului, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Valahia din Târgovişte, prorector la aceeaşi universitate, profesor abilitat în domeniul finanţelor la Universitatea de Vest din Timişoara, preşedinte la ASF. Semnatarii susţin că niciuna dintre funcţiile ocupate de Jozsef Birtalan nu corespunde criteriilor ASF. 

În cazul lui Sorin Bota, situaţia este asemănătoare, precizează cei de la USR. Acesta a ocupat funcţii cum ar fi: administrator şi director general la firme private din domeniul transporturilor, comerţului, consultanţei financiare, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, deputat şi senator, dar niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor. Gabriela Socol nu îndeplineşte condiţia de vechime, iar o parte dintre funcţiile pe care le-a ocupat nu corespund criteriilor de la ASF, potrivit sesizării celor de la USR.