Ies la iveală amănunte importante în scandalul AstraZeneca. Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, spune că indiferent din ce lot fac parte, vaccinurile anti-COVID nu cauzează episoade trombotice, încercând, astfel, să-i liniștească pe cei care nu mai au încredere în serurile aprobate până acum în Uniunea Europeană.

Anunţ pentru românii care se vaccinează

Este cel mai important anunţ pentru românii care se vaccinează. Consilierul onorific al secretarului de stat din MS, Andreea Moldovan, a venit cu aceste precizări la câteva ore distanță după ce Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că nu poate fi stabilită o legătură cauzală între vaccin și episoadele trombotice care s-au înregistrat în ultima perioadă.

Totodată, expertul în sănătate publică atrage atenția că vaccinurile nu sunt, sub nicio formă, periculoase.

“21 cazuri din 20 de milioane de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca – 7 în Germania, 5 în Italia, 3 în Norvegia, 1 în Spania, 3 în Marea Britanie, 2 în India (sper că am notat corect toate numerele aici), pe scurt, din informațiile disponibile până acum, vaccinurile nu cauzează episoade trombotice, nu există nicio conexiune între aceste cazuri sau oricare lot de vaccinuri”, a scris Răzvan Cherecheș pe o reţea de socializare.

Efectele adverse, monitorizate

Referitor la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, Răzvan Cherecheș a precizat că Agenția Europeană a Medicamentului va monitoriza, cu atenție, efectele adverse ale serului, iar dacă este cazul va adăuga un avertisment în prospect.

“Agenția va monitoriza în continuare efectele adverse. În cazul în care vor apărea înformații sau cazuri noi, va fi adăugat un avertisment în prospectul vaccinului AstraZeneca privind monitorizarea semnelor de tromboze, fără să fi fost stabilită o relație cauzală”, a mai anunțat expertul în sănătate publică.

Peste 43.000 de doze AstraZeneca ajung vineri în România

Mai mult, CNCAV anunță că o nouă tranșă de vaccin dezvoltat de compania AstraZeneca, de peste 43.000 de doze, va ajunge vineri în România. În aceeași zi, se va lua o decizie cu privire la cele 4.200 de doze din lotul carantinat ABV 2856.