O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca va sosi, vineri, în România. Ce se întâmplă cu lotul cu probleme

În plus, CNCAV va decide vineri ce se va întâmpla cu cele aproape 4.200 de doze de vaccin din lotul ABV2856. Amintim că acesta a fost carantinat pe 11 martie din cauză că a provocat mai multe probleme la nivel național cât și internațional.

“43.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în 19 martie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră”, a transmis CNCAV.

CNCAV mai precizează că dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare și că urmează să fie distribuite în centrle regionale existente la nivel național.

Ce spune Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la vaccinul AstraZeneca

În cursul zilei de joi, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

După acest anunţ mai multe state care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca au reluat vaccinarea cu acest ser.

Amintim că, pe 8 martie, după recomandările Grupului Științitic și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinare împotriva COVID-19, s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Începând din 15 martie, au fost operaţionalizate listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.

Sursă foto: Dreamstime