După cum precizează surse din cadrul Ministerului Finanţelor, RAMR va elabora programe concrete de ajutorare a altor ţări. Noua structură se va afla în subordinea ministerului menţionat şi îşi va coordona activitatea cu Ministerul de Externe al Rusiei. Conducerea RAMR va fi numită de guvern. Potrivit evaluărilor preliminare, pe statele de plată ale RAMR vor figura 50 de persoane, plus personalul tehnic.

Proiectul Ministerului de Finanţe a primit deja sprijinul Ministerului de Externe, însă împotriva lui se pronunţă Ministerul Dezvoltării Economice, care ar avea unele ‘pretenţii de ordin tehnic’.

Agenţii asemănătoare pentru acordarea de sprijin altor state există deja în Brazilia şi SUA, subliniază Vedomosti. Agenţia braziliană pentru cooperare a fost înfiinţată în 1987, iar în 2010 ţara a alocat altor state un ajutor în valoare de 50 de milioane de dolari. În SUA, Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a fost înfiinţată în 1961, acordând în prezent ajutor la peste o sută de ţări.

În timpul crizei economice, declanşate în 2008, Rusia şi-a majorat ajutorul acordat partenerilor străini, alocând ‘credite de stabilizare’, în primul rând ţărilor din Comunitatea Statelor Independente. Astfel, Republicii Belarus şi Kârgâzstanului i-au fost alocate câte două miliarde de dolari, iar Armeniei – jumătate de miliard.

În afară de aceasta, în 2009 ţările membre ale Comunităţii Economice Euro-Asiatice au format un fond anticriză comun, în valoare de 10 miliarde de dolari, dintre care 7,5 miliarde a reprezentat contribuţia Rusiei. Printre cei mai recenţi beneficiari de ajutoare din fondul EvrAzEs se numără Republica Belarus, care în iunie 2011 a primit din acest fond un credit în valoare de trei miliarde de dolari, pe termen de trei ani.