Europenii trebuie să cumpere cantitatea de gaze prevăzută în contracte, în pofida crizei care a redus consumul de hidrocarburi, a avertizat, luni, grupul rus Gazprom, relatează AFP.

„Este un principiu fundamental al pieţei gazelor”, a declarat vicepreşedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, la o conferinţă pe tema energiei organizată la Moscova. Medvedev s-a referit la o clauză contractuală conform căreia clienţii trebuie să plătească amenzi în cazul în care achiziţionează o cantitate mai mică de gaze decât volumul inclus în contracte.

Suma în joc: 2,5 miliarde de dolari

Publicaţia americană Wall Street Journal a relatat, luni, citând o sursă apropiată Gazprom, că clienţii europeni ai grupului ar trebui să îi plătească 2,5 miliarde de dolari pentru nerespectarea contractelor.

Rusia a promis că nu va amenda Ucraina, unde consumul de gaze a scăzut din cauza crizei economice şi, potrivit presei, şi alţi clienţi europeni ar putea beneficia de concesii similare.

Medvedev a anunţat pe de altă parte că preţul gazelor exportate Europei ar putea creşte în 2010 cu 20-30 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În 2009, preţul mediu al gazelor livrate consumatorilor europeni este de 280 de dolari pentru o mie de metri cubi.

SURSA:Mediafax