Cei de la Ministerul de Externe al Rusiei au reacţionat imediat după declarația viceministrului de Externe al Poloniei, Marcin Przydacz. Acesta din urmă acuzase încă o dată Moscova de lipsa dorinței de a preda Varșoviei fragmentele din epava avionului Tu-154, prăbușit în 2010 lângă Smolensk, relatează cotidianul Rossiiskaia gazeta.

Ruşii, răspuns clar pentru Polonia

”Afirmația potrivit căreia partea rusă reține pe termen nedefinit fragmentele avionului nu are nici un temei”, a scris pe pagina sa de pe rețeaua Telegram reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova.

Ea a menționat că ancheta continuă, din partea Poloniei venind ”alte și alte solicitări”. Iar până la finalizarea tuturor procedurilor specifice unei astfel de investigații și până la adoptarea deciziei procesuale finale, dovezile materiale trebuie să se afle pe teritoriul Rusiei.

Aceasta este practica internațională când sunt investigate accidentele aviatice. ”În acest sens, încercările părții poloneze de a apela la dreptul internațional sunt absolut neîntemeiate”, a subliniat Zaharova.

Avionul Tu-154, la bordul căruia se afla președintele Poloniei, Lech Kaczynski, s-a prăbușit în dimineața zilei de 10 aprilie 2010. Avionului i-au lipsit câțiva metri până la pista de aterizare, lovindu-se, mai întâi, de copaci, apoi de sol. Acțiunile incorecte ale echipajului au fost considerate drept cauze ale accidentului. Deși zona era învăluită într-o ceață deasă, echipajul a luat hotărârea ca avionul să aterizeze la Smolensk.