Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, în timpul unei întâlniri cu oficialii ucraineni, miercuri a asigurat Kievul că Washingtonul nu va permite Rusiei să utilizeze resursele energetice ca instrument de presiune asupra Kievului, scrie Interfax. 

„Consilierul și înalții oficiali ucraineni au discutat preocupările noastre comune cu privire la conducta Nord Stream 2 și angajamentele SUA de a se asigura că Rusia nu poate utiliza energia ca instrument de constrângere împotriva Ucrainei sau a oricărei alte țări din Europa”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-o presă eliberare.

Chollet a avut întâlniri la Kiev, în special cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, ministrul de externe Dmytro Kuleba, șeful biroului președintelui ucrainean Andriy Yermak și ministrul adjunct de externe Yevhen Enin. Consilierul Departamentului de Stat sa întâlnit și cu liderii din sectorul energetic ucrainean.

Vizita lui Chollet la Kiev a avut loc în ajunul anunțului de la Washington și Berlin că s-a ajuns la un acord privind Nord Stream 2. După cum a fost raportat anterior de The Wall Street Journal, aliații intenționează să îl anunțe mai târziu miercuri.

Se remarcă faptul că, în conformitate cu acordurile încheiate, administrația președintelui SUA Joe Biden își va reconsidera poziția de a se opune proiectului conductei de gaz. În același timp, Germania va fi de acord să ajute Ucraina în proiecte legate de energie și diplomație.

Germania pregătește măsuri pentru Rusia

Bloomberg a declarat, referindu-se la proiectul de acord dintre Statele Unite și Republica Federală Germania pe tema Nord Stream 2, că autoritățile germane vor fi gata să ia măsuri de represalii dacă Rusia utilizează aprovizionarea cu energie ca mijloc de a pune presiune pe Ucraina.

Documentul, potrivit Bloomberg, menționează că și Germania va fi pregătită nu numai să ia măsuri împotriva Rusiei, ci și să insiste asupra unei reacții la nivelul UE. În special, după cum se menționează în document, este vorba despre sancțiuni pentru restricționarea exporturilor ruse de energie, a spus agenția.

Acordul este de așteptat să fie încheiat în următoarele zile înainte de vizita planificată a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Statele Unite.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel și președintele SUA, Joe Biden, au purtat discuții și au atins subiectul Nord Stream 2. Biden a spus că și-a exprimat îngrijorarea către Merkel cu privire la proiectul Nord Stream 2 și, în general, liderii au fost de acord că Moscova nu ar trebui permisă. să folosească energia pentru a face presiuni asupra țărilor vecine.

Merkel, la rândul său, a declarat că conducta de gaz Nord Stream 2 nu ar trebui să înlocuiască tranzitul de gaze prin Ucraina. Ea a avertizat că Germania va fi activă dacă Rusia va priva Ucraina de dreptul de tranzit.