Rusia a invadat Ucraina la data de 24 februarie. Au trecut aproape două luni de atunci, iar în tot acest timp au avut loc nenumărate negocieri între cele două mari puteri, însă la un acord tot nu s-a ajuns.

Lucrurile s-ar putea schimba însă odată cu noul anunț venit din partea Moscovei, care se arată deschisă la un armistițiu.

Mai exact, în cursul zilei de vineri, armata rusă a anunțat că este pregătită să respecte ”în orice moment” un armistiţiu ”în întregul sau într-o parte” a complexului Azovstal, ultimul bastion al forţelor ucrainene la Mariupol, cu scopul de a permite o evacuare a civililor şi capitularea combatanţilor ucraineni, relatează AFP.

Ministerul Apărării din Rusia a dat detalii în acest sens.

Condițiile impuse de Rusia

„Punctul de pornire al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a unor steaguri albe în întregul (complet) sau într-o parte a (oţelăriei) Azovstal”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Totodată, sursa citată a mai subliniat și faptul că civilii care ies din complex vor avea posibilitatea să se ducă fie în teritorii care se află sub controlul Ucrainei, fie al Rusiei, fără a fi în pericol.

Menționăm faptul că în ultimele zile s-a tot discutat despre un nou set de negocieri între Rusia și Ucraina, astfel încât războiul să ia sfârșit. O reacție în acest sens a venit joi de la Mihailo Podoliak, consilierul prezidenţial ucrainean.

Oficialul declara că singurul mod în care conflictul militar din Ucraina ar putea să ia sfârșit constă într-o întâlnire față în față între cei doi președinți, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

„Războiul din Ucraina se poate încheia prin negocieri directe între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin”, a declarat, joi, Mihailo Podoliak, consilierul prezidenţial ucrainean, relatează CNN.

Întâlnirea care ar putea opri războiul

Totodată, el a subliniat faptul că desfăşurarea negocierilor este posibilă, însă încă așteaptă să evalueze cum va progresa ofensiva militară a Rusiei în estul ţării în zilele următoare.

„Echipa de avocaţi, consultanţi şi grupul de negocieri din partea ucraineană lucrează la acest aspect. În consecinţă, sperăm că poziţiile preşedintelui Volodimir Zelenski vor fi extrem de puternice în cadrul acestor negocieri”, a mai subliniat oficialul ucrainean.

Și Moscova a anunțat la rândul său că o astfel de discuție ar fi posibilă, însă doar în momentul în care vor fi stabiliți anumiți termeni ale acordului de pace dintre Rusia și Ucraina.