Conform acestuia, Sevmaș, cea mai mare corporație de construcții navale din Rusia și singurul producător de submarine cu propulsie nucleară din țară, va oferi Marinei Ruse două dintre cele mai noi submarine: unul strategic – ”Imperator Alexandru III” și al doilea, ”Krasnoyarsk”, multifuncțional, potrivit Newsweek.

Submarinul poate transporta 16 rachete balistice intercontinentale Bulava

Preşedintele rus a anunţat încă de luna trecută livrarea către forţele navale ruse a submarinului portrachete de clasă Borei-A, Imperator Alexandru III, semnalând o reînnoire de 100% a forţelor strategice navale ruse. Potrivit agenției de știri Tass, submarinul clasa Borei este capabil să transporte 16 rachete balistice intercontinentale Bulava.

CEO-ul Sevmaș a declarat, la rândul său, anul trecut, că submarinul Krasnoyarsk este supus unor teste pe mare.

Toate navele vor fi predate flotei în prima jumătate a anului

Statele NATO au lansat noi avertismente cu privire la activitatea flotei de submarine a Rusiei pe fondul războiului din Ucraina, a informat Business Insider. Președintele francez Emmanuel Macron afirma, în ianuarie, că dorește ca țara sa „să dobândească capacitatea de a controla adâncul mării” pentru a proteja „infrastructura subacvatică critică”, mai scrie Newsweek.

”După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a lucrat pentru a-și îmbunătăți flota de submarine. Putin a anunțat încă de anul trecut că țara va construi mai multe submarine cu propulsie nucleară, care vor asigura securitatea Rusiei pentru deceniile următoare”, a subliniat Alexei Rakhmanov.

„Sevmaș este în ritm, așa că acum va preda clientului  său unul sau două submarine nucleare pe an”, a mai declarat Rakhmanov pentru RIA Novosti.

Într-o declarație făcută ulterior pentru Sputnik, el a menționat că Marina rusă va primi patru nave de război noi, până în iulie.

”Au fost realizate o serie de comenzi pentru acest an, inclusiv submarinul non-nuclear Kronstadt, fregata Amiral Golovko, precum și corvetele Mercury și Rezkiy. Toate aceste nave vor fi predate flotei în prima jumătate a anului”, a mai spus Rakhmanov.

Anul trecut, în aprilie, Rusia a pierdut nava amiral a flotei de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva. Acesta s-a scufundat la câteva ore după ce Ucraina a susținut că a provocat pagube semnificative navei cu un atac cu rachetă. Rusia a negat, explicând că daunele au fost cauzate de un incendiu izbucnit la bord, care a dus la detonarea munițiilor.

Rusia va continua să-și dezvolte triada nucleară

Rusia va continua să-și dezvolte triada nucleară formată din rachete balistice, submarine și bombardiere strategice, deoarece aceste arme reprezintă principala garanție a suveranității sale, avertiza la începutul anului, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

„Vom continua să dezvoltăm triada nucleară și să menținem pregătirea de luptă a acesteia, deoarece scutul nuclear a fost și rămâne principalul garant al suveranității și integrității teritoriale a statului nostru”, a declarat Șoigu.

„Vom crește și capacitățile de luptă ale forțelor aerospațiale – atât în ceea ce privește activitatea avioanelor de luptă și a bombardierelor în zonele în care sunt în funcțiune sisteme moderne de apărare aeriană, cât și în ceea ce privește îmbunătățirea vehiculelor aeriene fără pilot”, afirma ministrul rus al Apărării.