În ultima perioadă, Guvernul de la Moscova a luat mai multe măsuri pentru sprijini companiile de stat şi băncile, dar şi pentru stabilizarea rublei, însă analiştii sunt pesimişti cu privire la perspectivele economiei şi monedei ruseşti. Rusia suferă de pe urma înjumătăţirii preţului la petrol, principalul articol de export, precum şi de pe urma sancţiunilor occidentale.

Guvernul de la Moscova a promis, duminică, subvenţii pentru exportatorii ruşi de armament, urmând ca acestea să acopere o parte din dobânzile la creditele luate de la băncile domestice, incluzând banca de stat VEB. Potrivit Executivului rus, acest sprijin se va ridica la 2,9 miliarde ruble în 2015 şi la 2,94 miliarde de ruble în 2016. În comunicatul oficial nu sunt precizaţi exportatorii beneficiari ai sprijinului de stat, însă cel mai mare exportator rus de armament este grupul de stat Rosoboronexport.

În 2013, Rusia a vândut peste hotare armament şi echipamente militare în valoare de 15,7 miliarde de dolari.

Potrivit unui raport publicat în luna martie de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace /SIPRI/ din Stockholm, în perioada 2009 – 2013, cei mai mari furnizori mondiali de armament au fost SUA (29% din exporturile mondiale), Rusia (27%), Germania (7%), China (6%) şi Franţa (5%). Împreună, cele cinci state au controlat 74% din vânzările mondiale de armament, iar primele două peste jumătate (56%).

SURSA: Agerpres